Cum ar fi dacă studenții ar avea o bază de date, online, pe care să o poată accesa de oriunde, oricând pentru a obține informații referitoare la parcursul lor educațional? În același timp, baza ar servi drept o sursă de date statistice pentru universități și un izvor de informații din sistemul de învățământ superior pentru ministere și agenții centrale.
Ei bine, acesta există și se numește Registrul Matricol Unic (RMU), iar conform site-ului Registrului Educațional Integrat (REI) este „o platformă care oferă acces la parcursul educațional și profesional al unei persoane, prin interconectarea sistemelor de gestiune din sectorul educațional – învățământul preuniversitar, învățământul universitar și formarea continuă – printr-o soluție de tip cloud. De asemenea, permite generarea de rapoarte și indicatori statistici care să răspundă cerințelor de benchmarking de la nivel național și internațional.”
Cât despre sistemul de accesare, acesta este unul rapid și sigur, despre care se zice explicit că: „se face prin autorizare şi autentificare, conform statutului individual al utilizatorului şi drepturilor asociate acestuia, în baza unui cont protejat”.
Din păcate din 2015 nu există nici un fel de update al bazei de date, cu toate că există o serie de avantaje atât la nivel individual, instituțional, cât și guvernamental.
Care sunt avantajele pentru studenți?
Cel puțin o dată în timpul studenției sau după ce ai absolvit ai avut nevoie de mai multe date despre activitatea ta educațională. De multe ori, angajatorii cer printre actele de angajare și o situație școlară, pe lângă diplome sau adeverințe, iar aceasta o poți găsi, teoretic, în contul personal al Registrului Matricol Unic.
Dacă vrei să folosești gratuitatea la CFR și nu dorești să stai prin gări la cozi interminabile, cu ajutorul contului, biletele de tren pot fi eliberate online.
De asemenea, ai de completat o fișă de înscriere la un nou ciclu universitar sau postuniversitar și nu știi câte credite ai avut în anii anteriori sau câți ani au fost bugetați de la stat? Răspunsul îl poți găsi tot în contul RMU.
Ce câștigă universitățile și facultățile?
RMU oferă acces instituțiilor la propriile informații, date statistice, rapoarte și la profilul complet al unui student cu tot parcursul educațional al acestuia. Aceste date pot fi foarte utile din perspectiva îmbunătățirii managementul universitar.Mai exact, datele privind școlaritatea studentului cuprind informații relevante despre bursele pe care le-a primit, despre serviciile de cazare – dacă le-a accesat sau nu, date referitoare la studiile preuniversitare și universitare anterioare, cât și despre anii pe care i-a avut decontați din bugetul statului – fapt ce ar putea influența descoperirea unor fraude.
Care sunt beneficiile la nivel guvernamental?
Instituțiile centrale, printre care numărăm Institutul Național de Statistică, CNFIS, ARACIS, CNSPIS, ANC pot extrage sau interoga date din sistemul de învățământul superior și istoricul acestuia. Adică, ar fi vorba despre o transparență a informațiilor din învățământul superior, iar prin rapoartele și statisticile existente acolo se poate răspunde la cerințele standardelor de referință. În plus, cu ajutorul RMU ar exista periodic un update al bazei de date referitoare la numărul de persoane care sunt într-adevăr implicate în ciclurile superioare de educație.
Având toate datele problemei, se pot face noi politici publice educaționale adaptate realității, ceea ce ar aduce beneficii și mai mari pentru toți actori implicați.
–
Toate acestea pot fi obținute cu un singur cont în mediul online, iar mai mult de atât un avantaj cel mai mare pe care îl are această platformă este că REI, în colaborare cu platforma Studenți, Absolvenți și Piața Muncii (SAPM) facilitează schimbul de informații și analizează corelarea ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol