7 decembrie 2024, 19:10

De ce își serbează aproape două milioane de români onomastica astăzi? Un teolog explică semnificația sărbătorii Sfinților Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena. Peste 1,75 milioane de români îşi serbează onomastica, dintre care peste 1,1 milioane de bărbaţi şi aproape 608.000 de femei.

Laurențiu Dumitru este teolog, editor și scriitor ortodox. A condus revista OrthoGrafitti și a fost profesor de religie la Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” din Pitești. Este președintele Asociației Cultarale Karyes.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Laurențiu Dumitru a vorbit despre povestea Sfinților Constantin și Elena.

Laurențiu Dumitru. Sursă: Facebook

Laurențiu Dumitru. Sursă: Facebook

editiadedimineata.ro: Care este povestea Împăraților Constantin și Elena?

Laurențiu Dumitru: Este, dacă vreți, prima poveste creștin-împărătească – împăratul roman Constantin (cca. 272-337 d. Hr.) (fiu al lui Constanţiu Clor) și mama sa, împărăteasa Elena (cca. 248-329 d.Hr.). De numele lor se leagă ieșirea creștinilor din catacombe după 3 veacuri de suferințe, persecuții și sute de mii de mucenici urcați în Sinaxare. Din mila lui Dumnezeu, prin mâna providențială a Împăratului Constantin, Creștinismul devine „religie licită/permisă”, iar creștinii primesc dreptul să-și manifeste liber credința și să ridice fără teamă biserici. Convertirea lui Constantin este una minunată, din pronia lui Dumnezeu. Înaintea luptei cu Maxențiu, lui Constantin i se arată semnul Sfintei Cruci, mai întâi în somn, după aceea în miezul zilei, acesta fiind un moment de referință în viața sa și, mai ales, în istoria Creștinismului.

De numele lui Constantin se leagă instituirea duminicii, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, baterea primelor monezi cu efigie creștină, dar mai ales convocarea primului Sinod Ecumenic (Niceea, 325). De numele Împărătesei Elena este legată descoperirea, tot în chip minunat, în anul 326, a lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

editiadedimineata.ro: Ce reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Sfinții Constantin și Elena?

Laurențiu Dumitru: Chiar dacă unii istorici încearcă încă să minimalizeze viața și acțiunile acestor măreți împărați, Biserica îi cinstește cu mare evlavie pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, socotindu-i a fi „întocmai cu Apostolii”.

editiadedimineata.ro: Ce monumente sunt dedicate Împăraților Constantin și Elena? Ce le recomandați persoanelor interesate să viziteze?

Laurențiu Dumitru: Întâi de toate, trebuie spus că Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sfinți foarte populari, cinstiți cu mare evlavie în toată lumea ortodoxă. Biserici care au acest hram, deci care-i au ca protectori, sunt în aproape fiecare oraș din țară. În mod special aș recomanda spre vizitare vechea Catedrală Patriarhală de pe Colina Bucuriei care are ca hram istoric pe Sfinții Împărați. Mai mult de atât, în anul 2002, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a primit fragmente din moaștele acestor Sfinți Împărați din partea unei delegații a Bisericii Ortodoxe a Ciprului. Racla este așezată spre închinare în Catedrală, alături de cea a Sfântului Dimitrie Basarabov, protectorul Capitalei.

editiadedimineata.ro: Aproape 2 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Cum au devenit populare aceste nume în țara noastră?

Laurențiu Dumitru: Spuneam mai devreme că Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sfinți foarte populari, cinstiți cu mare evlavie în toată lumea ortodoxă. O dovadă este chiar faptul că foarte multe persoane le poartă numele. Impactul extraordinar pe care l-au avut asupra vieții Bisericii a născut această popularitate.

Orașul Constanța (Tomis în antichitate), unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar de pe teritoriul României, cucerit de romani în 71 î.Hr., a fost redenumit Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare, de altfel, un nume derivat din Constantin.

Foto cover: Realitatea


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol