13 noiembrie 2022, 13:33

De ce ne lăsăm atât de ușor influențați?

În ce măsură ne influențează ceilalți deciziile, viața de zi cu zi, alegerile și preferințele? Cine anume are putere de influență asupra noastră și în ce măsură?

În copilărie suntem, de obicei, mult mai ușor influențabili decât la maturitate. Este mult mai ușor să convingi un copil de un lucru sau altul decât un adult, care are mult mai multă experiență și are propriul mod de a discerne lucrurile. Există, desigur, și situația inversă. Câteodată, este mai complicat să convingi un copil, de exemplu, că un lucru este bun, în momentul în care el a învățat că este rău de către cineva foarte apropiat, decât să convingi un adult de același lucru, în condițiile în care un adult cunoaște gradul în care lucrurile și situațiile sunt relative.

Ne naștem cu un anumit temperament, o structură genetică, o rețea neurologică, iar factorii externi, cum ar fi cultura și statutul socio-economic, au de asemenea o influență extraordinară asupra noastră.

Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), crede că un alt factor care ne modelează sunt oamenii cu care am interacționat și interacționăm de-a lungul vieții, scrie rador.ro.

”Având în vedere acest lucru, reflectând în urmă asupra celor care au influențat persoana care am devenit, putem lua o decizie mai conștientă cu privire la influențele pe care dorim să le lăsăm să ne modeleze personalitatea și luarea deciziilor  în  viață, de acum înainte. Relațiile afectează modul în care relaționăm cu noi înșine, cu ceilalți și cu lumea din jurul nostru. Experiențele din copilărie, atât în nucleul familial, cât și în afara lui, sunt adesea fundamentale. De asemenea, experiențele mai recente cu ei continuă să fie adesea influente. Alți oameni care pot avea un impact de durată sunt: colegii de școală sau job, prietenii, cei ce aparțin culturii orașului și a țării în care stăm sau chiar străinii. Pentru orice relație, influența poate fi pozitivă, negativă sau o combinație a celor două”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ești genul de persoană care se lasă ușor influențată de alții? Ești de acord cu obiceiurile grupului doar pentru a păstra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup?

Totodată, specialistul afirmă că dacă o persoană este ușor de influențat de ceilalți și este de acord cu obiceiurile grupului doar pentru a păstra pacea sau doar pentru a face parte dintr-un grup nu este cu adevărat sincer cu el, deoarece nu permite personalității, gândurilor și sentimentelor sale să iasă la iveală.

“De multe ori este mai dificil să fii privit ca persoana deschisă sau cea care are un punct de vedere diferit. Dacă vrei să devii stăpânul propriei persoane, acesta este un pas pe care va fi nevoie să-l faci la un moment dat în viața ta. Atunci când discuți un subiect despre care ai opinii puternice, nu este nimic greșit în a-ți exprima gândurile și sentimentele pe această temă, chiar dacă alții nu sunt de acord cu părerile tale. Este sănătos să ai încredere să-ți arăți sentimentele. Nu este întotdeauna ușor, dar dacă vrei să trăiești o viață fericită și sănătoasă, este necesar să fii autentic. Este nevoie de încredere pentru a fi cel care este în opoziție. Este mult mai ușor să taci sau să dai din cap în semn de acord. Este nevoie de curaj să vorbești, dar atunci când o faci, te vei simți atât de mândru de tine pentru că faci asta! Deși este relativ ușor să permiți altora să te influențeze, nu tot timpul este util să faci asta tot timpul”, crede specialistul.

Totodată, psihologul consideră că, pentru a ieși din acest scenariu, este necesar să te înconjori de oameni care sunt deschiși, cărora le place să fie ei înșiși. Aceasta ar putea fi: să te îmbraci așa cum vrei, să ai opinii diferite sau să mănânci doar anumite alimente etc., să fumezi sau nu, să-ți placă mai mult vacanțele active etc. “Nimeni nu are dreptul să te judece pentru unicitatea ta. Ar fi de preferat ca ei să aprecieze că acțiunile tale sunt doar o extensie a adevărului tău”, continuă specialistul.

Cum poți reduce influența pe care alții o exercită asupra ta?

1. Explorează-ți gândurile și sentimentele pentru a înțelege din ce motiv gândești într-un anumit mod.

2. Păstrează un jurnal.

3. Exersează să spui „NU”.

“În ciuda faptului că este alcătuit din doar două litere, mulți oameni consideră că „NU” este cel mai dificil cuvânt din lume de spus. Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că ei spun atât de rar „NU” celorlalți din teama de a nu supăra, de a nu pierde ceva, de a nu greși cumva. Dacă nu o spui atunci când este nevoie, atunci le dai altora control asupra vieții tale, asupra deciziilor tale și asupra timpului tău. Cu cât devii mai obișnuit să rostești acest cuvânt, cu atât îți va fi ușor să te susții și să o spui atunci când apare ceva important. Ideea nu este să ignori în totalitate ce spun ceilalți și părerile lor, dar adăugarea cuvântului „NU” la vocabularul tău atunci când este depre starea ta de bine și valorile importante pentru tine, va avea un efect pozitiv asupra încrederii tale, asupra gestionării timpului și nu numai. A spune „NU” nu înseamnă să fii nepoliticos sau egoist. Este vorba despre faptul că este necesar să realizezi că ești aici pentru a-ți trăi propria viață și este extrem de important să te pui în fruntea și în centrul propriei vieți. Este necesar să spui „NU” priorităților altora, ca să le poți spune „DA” celor personale, importante pentru tine și pentru starea ta de bine”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

4. Renunță la a te scuza sau justifica atunci când: ai o nevoie, nu vrei să-ți încalci principiile și valorile, ai o opinie diferită și, mai ales când, în mod dovedibil, ai dreptate! 

5. Alege-ți prietenii cu atenție. 

6. Ripostează – ia atitudine.

“Este inacceptabil când cineva încearcă să te preseze să-ți schimbi punctul de vedere. Ar trebui să te simți liber să ripostezi, să  iei atitudine si să le răspunzi: „Vrei doar să fiu de acord cu tine, dar în această situație nu pot face acest lucru”. Există o șansă să-și dea seama că au depășit limita și acest lucru îi va trezi la realitate. Sau nu, dar nu mai este treaba ta. Există unii oameni care vor încerca să te preseze să fii de acord cu ei, deoarece cred sau speră că ești „ușor de influențat”. Ei cred că pot să te conducă și să te manipuleze. Când iei atitudine, vor încerca și mai asiduu să facă presiuni, însă, dacă-ți dezvolți o atitudine asertivă, nu vor avea de ales și vor aplica abordarea lor lipsită de respect în altă parte. Poate fi foarte dificil să vorbești cu cei care te presează să fii de acord cu ei. Dar, odată ce începi să vorbești pentru tine, vei descoperi că acești oameni fie dau înapoi și te tratează cu respectul pe care îl meriți, fie dispar din viața ta”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol