O treime dintre copiii care s-au născut în România, anul trecut, au venit pe lume în afara unei familii. Sociologii spun că vremurile s-au schimbat, iar multe cupluri se concentrează acum pe carieră. Devin părinţi înainte să-şi legalizeze relaţia.
Explicație
Psihologii au însă şi o altă explicaţie: e o mare schimbare de mentalitate în tot ceea ce înseamnă statutul femeii în societatea românească, arată TVR INfFO.
Din cei 155 de mii de copii care s-au născut în România anul trecut, 50 de mii, adică o treime, au venit pe lume în afara căsătoriei, arată datele INS. Psihologii spun că sunt cupluri care au o relație stabilă de ani buni, dar nu simt nevoia să o oficializeze nici după nașterea copilului.
Sociologii atrag atenția că oamenii sunt mai concentrați pe dezvoltarea profesională, iar copiii apar mult mai târziu în viața unui cuplu.
De altfel, 44 % dintre femeile care au adus pe lume anul trecut un copil aveau cel puțin 30 de ani. Nașterea în afara căsătoriei e ceva obișnuit astăzi pentru multe cupluri.
Bogdan Voicu, sociolog explică: Și România este la început de drum în această perspectivă de transformare a societății, în care căsătoria contează mai puțin, căsătoria formală. Stigmatizarea cu pricina venea în principal din perioada comunistă, având rădăcini mai vechi, fiindcă nașterea în afara căsătoriei însemna pierderea dreptului la moștenire, astăzi nu mai suntem în situația respectivă. Nu ne mai căsătorim pentru a conserva averea familiei.
Rată natalității în România este peste media europeană. Anul trecut, la nivelul Uniunii, cea mai mică rată a natalității s-a înregistrat în Italia și Spania.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol