De ce Pământul nu poate fi plat

Adepții teoriilor conspirației au pus întotdeauna la îndoială cele mai multe dintre adevărurile banale ale umanității. Unul dintre aceste adevăruri ține de forma Pământului. Chiar dacă studiile arată de secole că Planeta Albastră nu este (și nici nu ar putea fi) plată, unele persoane nu par convinse de acest lucru nici măcar în secolul XXI. Desigur, ideea Pământului Plat este susținută cu tot felul de teorii sofistice, una mai abracadabrantă decât alta.

sursa: pinterest.com

Totuși, grecii au demonstrat acum peste 2000 de ani că Pământul nu este plat fără să aibă la dispoziție nave spațiale sau tehnologie sofisticată. Astfel, una dintre cele mai bune metode documentate cu ajutorul căreia se putea demonstra că Pământul nu este plat îi aparține lui  Eratostene.

Eratostene, sursa: thefamouspeople.com

În jurul anului 240 î.Hr. acesta a făcut demonstrația cu ajutorul unor simple bețe, reușind totodată să aproximeze circumferința Globului. Acest lucru a fost posibil comparând umbrele făcute de bețe pe pământ. Atunci când Soarele era poziționat deasupra unui băț acesta nu forma nicio umbră, dar un al doilea băț aflat la cateva sute de kilometrii mai la nord forma o umbră exact în același moment al zilei. Dacă Pământul ar fi fost într-adevăr plat, ambele bețe ar fi trebuit să genereze aceeași umbră.

sursa: inkl.com

Anterior, Aristotel observase la rândul său că Pământul nu poate fi plat. El a arătat că atunci când se zărea o navă pe mare, primul lucru pe care îl observa era catargul și nu toată ambarcațiunea. Astăzi chiar și școlarii pot demonstra că Pământul nu este plat. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei camere amplasate pe un balon. În momentul în care balonul ajunge la o altitudine suficient de mare se poate observa curbura plaanetei.

 

[Sursa imagine: steemit.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Silviu Ignat

    12 ianuarie

    Daca asta este proba voastra ca pamantul e o sfera gresiti in cel mai jalnic mod. Foarte frumos clipul nu am ce zice dar de demonstrat nu demonstreaza nimic. Nu va ganditi ca cine il vede isi da seama de contrariul in loc de ceea ce s-a vrut initial sa se creada. Chiar de la inceput cand balonul decoleaza se vede ca se foloseste o camera cu lentile fish-eye si se vede cum se distorsioneaza imaginea la min 1:19 este cerul rotund nu pamantul, si la 1:21 se vede pamantul plat. Sa imi explice cineva cum poti modifica forma pamantului cu o simpla camera… Eu daca filmez o minge apare sferica indiferent cum indrept camera.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.