3 iunie 2020, 15:15

De ce Pământul nu poate fi plat

Adepții teoriilor conspirației au pus întotdeauna la îndoială cele mai multe dintre adevărurile banale ale umanității. Unul dintre aceste adevăruri ține de forma Pământului. Chiar dacă studiile arată de secole că Planeta Albastră nu este (și nici nu ar putea fi) plată, unele persoane nu par convinse de acest lucru nici măcar în secolul XXI. Desigur, ideea Pământului Plat este susținută cu tot felul de teorii sofistice, una mai abracadabrantă decât alta.

sursa: pinterest.com

Totuși, grecii au demonstrat acum peste 2000 de ani că Pământul nu este plat fără să aibă la dispoziție nave spațiale sau tehnologie sofisticată. Astfel, una dintre cele mai bune metode documentate cu ajutorul căreia se putea demonstra că Pământul nu este plat îi aparține lui  Eratostene.

Eratostene, sursa: thefamouspeople.com

În jurul anului 240 î.Hr. acesta a făcut demonstrația cu ajutorul unor simple bețe, reușind totodată să aproximeze circumferința Globului. Acest lucru a fost posibil comparând umbrele făcute de bețe pe pământ. Atunci când Soarele era poziționat deasupra unui băț acesta nu forma nicio umbră, dar un al doilea băț aflat la cateva sute de kilometrii mai la nord forma o umbră exact în același moment al zilei. Dacă Pământul ar fi fost într-adevăr plat, ambele bețe ar fi trebuit să genereze aceeași umbră.

sursa: inkl.com

Anterior, Aristotel observase la rândul său că Pământul nu poate fi plat. El a arătat că atunci când se zărea o navă pe mare, primul lucru pe care îl observa era catargul și nu toată ambarcațiunea. Astăzi chiar și școlarii pot demonstra că Pământul nu este plat. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei camere amplasate pe un balon. În momentul în care balonul ajunge la o altitudine suficient de mare se poate observa curbura plaanetei.

 

[Sursa imagine: steemit.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Silviu Ignat

  12 ianuarie

  Daca asta este proba voastra ca pamantul e o sfera gresiti in cel mai jalnic mod. Foarte frumos clipul nu am ce zice dar de demonstrat nu demonstreaza nimic. Nu va ganditi ca cine il vede isi da seama de contrariul in loc de ceea ce s-a vrut initial sa se creada. Chiar de la inceput cand balonul decoleaza se vede ca se foloseste o camera cu lentile fish-eye si se vede cum se distorsioneaza imaginea la min 1:19 este cerul rotund nu pamantul, si la 1:21 se vede pamantul plat. Sa imi explice cineva cum poti modifica forma pamantului cu o simpla camera… Eu daca filmez o minge apare sferica indiferent cum indrept camera.

 2. Sorin

  21 martie

  Si daca tot te apuci sa filmezi mingea nu trisa,, si bago la microscop avand aceasi scala ca a pamantului, si vei descoperi ca suprafata mingi este plata. Deci nu trisa, insa omenirea nu are camera capabila sa filmeze de aproape pamantul. cum arr fi posibil. Este plin internetul cu excursi in Antarctica, si nu se obs nici unn ice of wall , sau wall of ice etc, deci teoria voastra e lipsita de fond, intredevar pe o harta plata a pamantulu se pot face masuratorile usor, decat pe o harta pe unn glob artificial. Iar aviatia nu foloseste nord=sud, sud – nord ptr ca in sud instrumentele nu merg , nu functioneza, nu ca e capatul lumi idiotule.

 3. Amos

  17 mai

  In acest videoclip pământul pare rotund din primii metri în care se a ridicat camera .. in plus că imediat a început să oscileze orizontul de vreo 10 ori …cu o așa camera și așa lentila nu te poți baza ..camerele astea go pro nu sunt potrivite pt asemenea experimente

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.