17 aprilie 2024, 2:45

De ce și-ar vaccina un părinte copilul cu vârsta între 5 și 11 ani? Răspunsul ministrului Sănătății

Miercuri începe vaccinarea anti-COVID pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani. Primele doze au ajuns în țară, iar 3.500 de copii sunt deja programați de părinți. Totuși, de ce și-ar mai programa un părinte copilul la vaccinare dacă oricum este „aproape imposibil” să nu te infectezi cu Omicron, după cum a declarat duminică ministrul Sănătății?

„Primul motiv pentru care ne vaccinăm în acest moment, când vaccinul față de varianta inițială când oprea transmiterea în cea mai mare parte a situațiilor, țineți minte că eficacitatea vaccinului la început era de 90% dacă discutam de tulpina originală, în timp, odată cu apariția diverselor mutații, această eficacitate în oprirea transmiterii a scăzut, însă s-a păstrat ceva extrem de important, respectiv formele de boală ușoară care apar la persoanele vaccinate și evitarea situațiilor în care pacientul are nevoie de îngrijiri la terapie intensivă și, mai ales, vaccinarea previne decesul și chiar și cifrele pe care le avem în aceste zile reflectă această situație când la decese sau la terapie intensivă doar una din 10 persoane este vaccinată, restul de 9 persoane sunt nevaccinate, deci în mod evident utilitatea vaccinării se păstrează, mai puțin pentru oprirea transmiterii, dar mai mult pentru prevenirea formelor complicate și prevenirea decesului”, a explicat Alexandru Rafila.

„Apropo de prioritizarea, dacă vreți, sau îndemnul care a fost adresat părinților care au copii cu diverse afecțiuni cronice să se prezinte la vaccinare, motivul vaccinării pentru acești copii în primul rând este cel legat de prevenirea apariției complicațiilor, care sunt la această categorie de copii mult mai frecvente”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că nu există un registru al afecțiunilor cronice la copii.

„Însă administrarea vaccinului la copii nu pune niciun fel de probleme. Doza este adaptată vârstei, ăsta este un lucru foarte important, deci nu este la fel vaccinul pentru copii de 5-11 ani cu vaccinul care se administrează la copii mai mari sau la adulți, este un vaccin care conține de 3 ori mai puțin ARN mesager, e adaptat copiilor și, practic, imunizarea lor se face în condiții de siguranță, fără niciun fel de probleme”, a mai arătat ministrul.

„Noi, ca să venim în întâmpinarea părinților, am și lucrat din timp – am pus la dispoziție un material, cred eu, foarte accesibil din punct de vedere al limbajului, al noțiunilor, legat de vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani”, a explicat Rafila.

Mai multe informații AICI

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că este „aproape imposibil” ca o persoană să nu se infecteze cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate”, a atras el atenția.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol