29 mai 2023, 18:02

De ce visăm? Caracterul straniu al viselor este poate tocmai motivul pentru care le avem

Oamenii petrec o treime din viaţă dormind şi, de multe ori fără a-şi da seama, visând. Imaginile nocturne care acompaniază această perioadă de odihnă au fascinat omenirea, de-a lungul mileniilor fiindu-le atribuite chiar conotaţii religioase.

Visele au stat la baza a numeroase cărţi, filme şi alte lucrări artistice. Ştiinţa a fost la rândul său îmbogăţită în urma unor idei cu origini onirice.Psihologii spun că toţi visăm în fiecare noapte, dar nu ne aducem aminte decât foarte puţin. „Fiecare persoană visează de mai multe ori pe noapte, dar nu ne aducem aminte decât 10% din ceea ce visăm. Dacă visele apar înainte de miezul nopţii sau ne trezim imediat după ce am visat, nu ne aducem aminte nimic. În general visele pe care ni le aducem aminte sunt cele care apar spre dimineaţă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Visăm în fiecare seară, din ziua în care ne naştem până la sfârşitul vieţii. Întrebarea care îi macină pe oamenii de ştiinţă dintotdeauna este, însă, de ce visăm?

O nouă ipoteză

Erik Hoel, cercetător la Universitatea Tufts lansează o nouă ipoteză intitulată „supraadaptarea creierului”, inspirat de tehnicile de antrenare a reţelelor neurale artificiale, scrie Science Daily.

Publicat în revista Patterns, articolul său descrie modul în care aspectele ciudate din visele noastre sunt utile creierului în procesul de integrare şi generalizare a experienţelor cotidiene. „Am vrut să atrag atenţia asupra unei teorii care abordează visele cât se poate de serios şi spune că experienţa visului este de fapt motivul pentru care visăm”, spune dr. Hoel.

Dropout

O problemă care apare frecvent în dezvoltarea inteligenţei artificiale este faptul că devine familiară cu datele pe care le prelucrează.

Astfel, seturile de informaţii sunt evaluate drept reprezentarea perfectă a realităţii şi a tutoror evenimentelor sale.

A fost nevoie aşadar de crearea unui haos, unei dezordini, iar oamenii de ştiinţă au pus la punct o metodă de reglare numită dropout prin care anumite date sunt intenţionat ignorate.

Pornind de la această constatare, dr. Hoel menţionează în studiul său că visele apar pentru a ne determina să înţelegem lumea mai cuprinzător, mai puţin simplistic, deoarece creierul, asemenea unei reţele artificiale, se familiarizează cu setul de activităţi cotidiene.

Ca să depăşească acest impediment, el îşi creează prin vis o versiune ciudată a realităţii, varianta biologică a dropout-ului.

În domeniul neuroştiinţelor deja sunt adunate suficiente dovezi care susţin ideea doctorului Hoel. De exemplu, cea mai bună metodă de a influenţa visele este să alegem o activitate nouă şi să o repetăm zilnic. Prin exersare frecventă este stimulată acea supraadaptare a creierului ce tinde să integreze noua activitate prin crearea viselor despre ea.

Mai e de lucru

Totuşi, nu se poate afirma cu certitudine că acesta este motivul pentru care visăm. Este nevoie de proiectarea unor teste de comportament pentru a face diferenţele între procesul de integrare şi cel de memorizare şi a stabili în ce măsură privarea de somn le afectează pe ambele.

Dr. Hoel mai explorează şi ideea „viselor artificiale” care presupune valorificarea literaturii sau programelor TV în substituenţi ai viselor naturale. Ele ar putea ameliora efectele cognitive negative ale lipsei somnului.

„Creierul învaţă în permanenţă şi mecanismul supradaptării vine în sprijin. Viaţa e plictisitoare uneori, iar visele apar pentru a nu ne rigidiza prea mult trăind după modelul realităţii”, adaugă autorul.

Sursa foto: Andrea PiacquadioPexels

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE