25 aprilie 2024, 17:20

De ce zona zoster poate duce la AVC. Există un risc crescut timp de un an după infecție

Oamenii de știință, care cercetează de ce persoanele care au avut zona zoster prezintă un risc mai mare de AVC, cred acum că răspunsul se află în exozomi, veziculele lipidice care transportă proteinele și informațiile genetice între celule. Concluzia aparține cercetătorilor de la universitatea Anschutz Medical Campus, din Colorado, Statele Unite.

Zona zoster (herpes zoster – HZ) este cauzată de virusul Varicella Zoster care provoacă varicela, prima manifestare a infecției. Virusul persistă în neuronii ganglionari și se poate reactiva provocând dureri chinuitoare.

Un studiu, publicat în The Journal of Infectious Diseases, descrie mecanismele care implică o legătură între zona zoster și AVC.

Majoritatea oamenilor știu despre erupția dureroasă asociată cu zona zoster, dar este posibil să nu știe că există un risc crescut de AVC timp de un an după infecție”, spune autorul principal al studiului, Andrew Bubak, profesor asistent de cercetare în cadrul departamentului de neurologie de la facultatea de medicină a universității din Colorado.

„Important, erupția cutanată este adesea complet vindecată și persoanele se simt bine, dar fără să știe au un risc crescut de AVC”.

În recentul studiu, cercetătorii au descoperit că zona zoster poate crește și riscul de AVC, în special pentru persoanele sub 40 de ani, unde vaccinul zoster nu este de obicei recomandat. Riscul este cel mai mare la persoanele cu erupții cutanate pe față, posibil din cauza apropierii de creier.

„Exozomii poartă încărcătură patogenă care poate provoca tromboză și inflamație la distanță de locul infecției reale”, explică prof. Bubak. „Acest lucru ar putea provoca, în cele din urmă, un AVC la pacienți”.

Cercetătorii au colectat probe de plasmă de la 13 pacienți cu zona zoster și de la 10 fără. Probele au fost prelevate în momentul infecției, iar la 3 luni de monitorizare de la un subgrup de pacienți au fost extrași exozomi din plasmă.

În probele pacienților cu zona zoster, cercetătorii au descoperit exozomi care ar putea provoca cheaguri de sânge, și exozomi care prezintă riscul de AVC.

Oamenii de știință spun că descoperirile sugerează faptul că, la un subgrup de persoane cu zona zoster, virusul s-ar putea să nu devină latent iar exosomii circulanți, care induc o stare protrombotică prelungită, pot persista chiar și după terminarea tratamentului când erupția cutanată a dispărut.

Specialiștii cred că folosirea, pentru o perioadă mai îndelungată, a agenților antivirali și adăugarea de agenți antiplachetari și antiinflamatori ar putea ajuta, precum și, inițiativa de creștere a absorbției vaccinului HZ (un vaccin care s-a dovedit foarte eficient pentru zona zoster) pentru scăderea riscului de AVC, în special la persoanele cu factori de risc preexistenți cunoscuți.

Sursa foto: news.cuanschutz.edu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol