16 aprilie 2024, 18:36

De fapt, cât de murdari sunt banii?

De la debutul pandemiei a apărut ca o recomandare firească folosirea cardurilor, pentru că, știe toată lumea, banii sunt murdari. Dar, de fapt cât de murdari sunt banii?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă populației să evite să folosească bancnote și monede și să recurgă pe cât posibil la plățile cu cardul, contactless. Banii ar putea să transmită virusul și nu știi când și cum poți primi rest o bancnotă purtătoare, explică reprezentanții OMS.

„Ca oameni, suntem scăldați în microbi”, a declarat pentru HuffPost Philip M. Tierno, profesor de microbiologie și patologie la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York.

Dolarii și cele 3.000 de bacterii

În 2014, cercetătorii de la NYU’s Center for Genomics & System Biology au identificat aproximativ 3.000 de tipuri de bacterii pe dolari. Acești microbi au inclus bacterii legate de intoxicații alimentare, infecții cu stafilococ, ulcer gastric și pneumonie.

„Din fericire pentru noi, nu totul este un agent patogen și avem un răspuns imunitar care încearcă să combată infecția”, a adăugat el. În plus, este nevoie de un anumit număr de organisme pentru a provoca o infecție, care variază în funcție de agentul patogen.

Profesorul Tierno a mai subliniat faptul că a găsit mai mulți microbi pe fbancnotele de hârtie decât pe monede, scrie a1.ro.

Monede vs bancnote. Cât de murdari sunt banii

Explicația este simplă. „Moneda are componente metalice precum nichelul, cuprul, argintul și zincul, dintre care unele pot fi antimicrobiene”, a explicat el.

Alte substanțe detectate frecvent pe bani sunt drogurile. Există urme de cocaină pe 80% și 90% pe bani. Un studiu din 2001 a detectat heroină pe 70%, metanfetamină pe 30% și PCP pe 20% din numerar. Cel puțin în Statele Unite.

Foto: Fox Business


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol