25 aprilie 2024, 2:41

De la A la E: Vitamine pentru creier

Știți de fapt ce vitamine îmbunătățesc puterea creierului? Cunoașteți alimentele în care se pot găsi? Și sunteți conștienți de faptul că, dotorită vitaminelor potrivite, vă puteți crește concentrarea de multe ori?

Studiile arată că o dietă sănătoasă ne poate proteja de boli neurodegenerative precum Alzheimer, scrie Concentrix.

Alimentele pe care le consumăm ne influențează întregul organism. Dar alimentele și vitaminele ne afectează în special creierul. Încorporarea în dieta noastră a unor alimente care conțin anumite vitamine poate avea un impact pozitiv asupra performanței noastre cognitive și ne poate crește capacitatea de a învăța. Dar ce sunt mai exact aceste vitamine și unde pot fi găsite?

Vitamina E

Vitamina E este un micronutrient esențial. Acest lucru înseamnă că organismul dvs. nu o poate produce singur. Așadar, trebuie să fie ingerată prin intermediul alimentelor.

Vitamina E aparține grupului de antioxidanți. Datorită efectului său antioxidant, menține celulele corpului sănătos și eficient. Aceasta include, desigur, celulele din creierul dvs.

Contribuie la protecția celulelor împotriva radicalilor liberi, care sunt produși în timpul multor procese metabolice. Dar influențele externe, cum ar fi lumina soarelui, toxinele din mediul înconjurător, fumatul și stresul, contribuie, de asemenea, la formarea radicalilor liberi. Dacă acești radicali liberi se pot forma nestingheriți, vorbim de stres oxidativ.

Este o vitamină solubilă în grăsimi, iar asta înseamnă că organismul nostru o poate absorbi cel mai bine dacă mâncăm alimente grase. Depozitarea adecvată a alimentelor joacă, de asemenea, un rol crucial în concentrația de vitamina E, deoarece aceasta este considerată sensibilă la lumină. Astfel, depozitarea greșită poate duce la o mare pierdere de vitamine.

Alimentele vegetale sunt o sursă deosebit de bună de vitamina E. Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de germeni de grâu, uleiul de floarea-soarelui sau de șofrănel, dar și nucile sau germenii de cereale au o cantitate mare de vitamine.

Deoarece animalele absorb vitamina E prin hrana vegetală, produsele de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle sau carnea, pot contribui, de asemenea, la aportul de vitamina E. Cu toate acestea, au cantități mult mai mici.

Vitamina D

S-a dovedit a avea un efect bun asupra nervilor noștri. Aceasta contribuie la transmiterea impulsurilor în creier și are o influență pozitivă asupra dezvoltării celulelor nervoase. Acestea influențează în mare măsură dezvoltarea creierului nostru și, prin urmare, promovează capacitatea noastră de concentrare. De asemenea, previne moartea celulelor cerebrale.

Vitamina D este produsă în principal de lumina UV. Recunoașteți acum legătura dintre aerul proaspăt și concentrare?

Lumina soarelui are o influență semnificativă asupra echilibrului nostru de vitamina D. Cu toate acestea, mai ales iarna, când orele de soare sunt mai puține, alimentația joacă un rol din ce în ce mai important, deoarece vitamina D poate fi absorbită și prin intermediul alimentelor.

Această vitamină se găsește în principal în alimentele de origine animală, în special în fructele de mare. Surse bune includ heringul, somonul, tonul, stridiile și anghila. Prin urmare, mulți oameni iau suplimente de ulei de pește.

Ciupercile și avocado sunt, de asemenea, surse valoroase de vitamina D.

Vitamina C

Ca și vitamina E, protejează creierul de stresul oxidativ dăunător. De asemenea, previne degenerarea creierului care apare odată cu vârsta.

Astfel, performanța cognitivă, atenția și concentrarea pot fi îmbunătățite prin administrarea de vitamina C, iar performanța memoriei poate fi îmbunătățită. Vitamina C previne, de asemenea, boli precum Alzheimer, Parkinson și demența.

Un adult ar trebui să consume aproximativ 80-100 mg de vitamina C pe zi. Aceasta se găsește în cantități mari în fructe și legume. Citricele și legumele verzi sunt deosebit de potrivite. Dar căpșunile dulci, kiwi și coacăzele negre sunt, de asemenea, furnizori minunați de vitamina C.

În legume, vitamina se găsește mai ales în broccoli, varză sau varză de Bruxelles.

Vitamina K

Este adesea numită vitamina uitată. Cu toate acestea, joacă un rol important în creierul nostru, precum și în procesul de antiîmbătrânire.

Aceasta crește viteza de funcționare a creierului, îmbunătățind astfel capacitatea de învățare și sporind memoria.

Studiile au descoperit chiar că vitamina K contribuie la prevenirea bolii Alzheimer.

Vitamina K este, de asemenea, o vitamină solubilă în grăsimi. Prin urmare, poate fi utilizată de organism în special în combinație cu alimente grase.

De fapt, nu este atât de ușor să găsim vitamina K în alimente. Majoritatea conțin mai puține vitamine decât se credea până acum.

Printre alimentele care conțin această vitamină uitată se numără broccoli, conopida, spanacul, ouăle și diverse uleiuri vegetale.

Betacaroten sau provitamina A

Deoarece betacarotenul este parțial transformat în vitamina A, este cunoscut și sub numele de provitamina A.

Cât de repede îmbătrânește creierul nostru depinde în parte de stresul oxidativ. La fel ca vitaminele A, C și E, betacarotenul contribuie la protecția împotriva stresului oxidativ și protejează astfel celulele de influențele externe negative.

În plus, provitamina A contribuie la comunicarea normală între celulele creierului.

Betacarotenul se găsește în special în alimentele verzi, cum ar fi rucola, sfecla roșie, fetica, spanacul sau varza. Dar morcovii și cartofii dulci sunt, de asemenea, surse bune. În plus, provitamina A se găsește și în fructe precum caisele, portocalele sau papaya.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol