20 aprilie 2021, 14:04

De la actorie la lupta cu comunismul. Ronald Reagan: „Trăiește simplu, iubește cu generozitate”

Joi, 6 februarie, este ziua de naștere a fostului președinte american, Ronald Reagan, un lider unic în istoria Statelor Unite ale Americii, amintit și iubit datorită deciziilor luate din timpul mandatului său.

De la actorie la politică

Reagan s-a născut într-o familie săracă din statul Illinois, iar după terminarea studiilor universitare a devenit crainic sportiv, iar, mai târziu, și-a făcut debutul în lumea filmului. De-a lungul timpului, a jucat roluri importante alături de actori faimoși de la vremea aceea, precum Bette Davis, Humphrey Bogart sau Errol Flynn. Cu toate că îi plăcea viața de actor, a început să-l atragă domeniul politic din ce în ce mai mult, iar în 1964 a de venit membru al Partidului Republican, spune radioromaniacultural.ro.

În 1980 a fost ales drept Președinte al SUA, iar datorită calităților sale excelente de lider politic și-a menținut această poziție pentru două mandate. Însă, situația țării se confrunta cu multe obstacole interne și externe. La începutul anilor ’80 economia țării era dezastruoasă și amenințările consituite de URSS și de Germania Federală creșteau pe zi ce trece.

Pentru a diminua problemele finaciare, Reagan a redus impozitele cu 25% și a scăzut cheltuielile federale, deși, aceste reglementări au avut rezultate neplăcute pe termen scurt precum şomaj, sărăcie, creşterea dobânzilor, economia s-a bucurat de cea mai îndelungată creștere continuă din perioada postbelică.

Lupta cu comunismul

Președintele Statelor Unite s-a întâlnit de patru ori cu liderul comunist Mihail Gorbaciov, de fiecare dată a negociat și l-a sfătuit să permită mai multă democrație în țara sa și să dărâme Zidul Berlinului.

O fotografie din 1988 îl suprinde pe Reagan alături de mai mulți agenți KGB, iar printre aceștia s-ar numără și actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, conform fotografului oficial al lui Barack Obama, Pete Souza.

Mai târziu s-a semnat un tratat de reducere al armamentului nuclear și, la 10 luni de la terminarea celui de-al doilea mandat a lui Reagan, a căzut ,,cortina de fier” a Europei.

Sfârșitul călătoriei

Ronald Reagan s-a îmbolnăvit în 1994 de Alzeheimer, boală care îi va aduce sfârșitul în 2004, acesta transmițându-le americanilor: ,,Acum încep călătoria care mă va duce la apusul vieții mele…..Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze mereu”.

 

Sursă foto: daily


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.