27 aprilie 2024, 14:00

De la diabet la gastrită: tu știi ce efecte are ceapa verde asupra corpului tău?

O dietă bine structurată ajută la prevenirea consecințelor periculoase ale diabetului de tip 2 – pentru profilaxia nivelului ridicat de zahăr din sânge. Este util să mănânci o legumă ieftină, spun oamenii de știință.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu răspund adecvat la acest hormon.

Insulina controlează intrarea glucozei în celule și apoi le procesează pentru energie. Acest tip de diabet este cea mai comună formă a bolii, reprezentând până la 90 la sută din cazuri.

Diabetul de tip 2 este considerat mai ușor de tratat și respectarea unei diete specifice este una dintre cele mai eficiente modalități de a evita problemele pe care le poate cauza glicemia crescută.

Urmând o dietă săracă în carbohidrați, în general, diabeticii cu diabet zaharat de tip 2 pot menține cu succes un nivel stabil de zahăr fără a-i permite să fluctueze, anunță Radio România Cluj.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Gezira, ceapa poate fi unul dintre cele mai eficiente alimente pentru scăderea zahărului din sânge.

Pe parcursul experimentului, ei au demonstrat că un consum regulat de ceapă ca parte a unei diete sărace în carbohidrați a dus la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge.

La rândul lor, experții de la OMS, studiind motivele incidenței scăzute a diabetului în rândul locuitorilor din Pakistan, au ajuns la concluzia că această caracteristică este legată de consumul frecvent de ceapă. Statistic, adulții pakistanezi mănâncă aproximativ două cepe pe zi.

Ceapa crudă este contraindicată în prezența gastritei, a ulcerului peptic al stomacului și a duodenului. Nu numai ceapa proaspătă, ci și cea prelucrată termic ar trebui exclusă din dietă, dacă a fost efectuată o intervenție chirurgicală gastrointestinală. În plus, această legumă nu este potrivită pentru cei care suferă de alergii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol