La sucursala regională Timiș a Băncii Naționale a României (BNR), aflată în Timișoara, pe Bd. Ion C. Brătianu nr. 1, puteți vizita expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – identitate și valori comune”, organizat cu ocazia aniversării a 143 de ani de la înființarea BNR.
Aceasta va putea fi vizitată din mai până în decembrie, însă numai marțea și joia, în baza unei programări. Programul de vizitare este între orele 11 și 19. Ultima intrare se face la ora 18. Participarea este gratuită, scrie Tion.
„Sărbătorim 143 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României. Sucursala din Timiș are două expoziții, una permanentă și una temporară, care va fi disponibilă publicului până în decembrie, pe baza unei programări.
Expoziția permanentă, numită «Activitatea bancară în Banat după 1918», este realizată în colaborare cu Arhivele Naționale Timiș. A fost vernisată în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, însă apoi am sistat vizitele din cauza pandemiei. […]
Clădirea în care ne aflăm este o clădire de la 1903-1904; a fost sediul Băncii Austro-Ungare, până când a fost cumpărată de Statul Român. Statul Român a vândut apoi clădirea Băncii Naționale a României.
În 1921, aici a fost înființată Agenția Băncii Naționale a României din Timișoara. Noi ne-am dorit să facem un arc peste timp, iar prin această expoziție să le putem arăta oamenilor cum erau clădirile atunci și cum sunt ele acum”, a explicat Bogdan Buzuriu, de la Biroul de educație financiară, muzeu și comunicare al BNR Timiș.
Expoziția temporară „România și Uniunea Europeană – identitate și valori comune” reunește obiecte trimise la Timișoara de ambasadele țărilor membre ale Uniunii Europene (UE).
Vizitatorii pot vedea aici o copie certificată după tratatul de aderare a României la UE, o bucată din Zidul Berlinului, cocoșul galic francez făcut la o imprimantă 3D, o talangă din Bulgaria, porțelan unguresc Zsolnay sau un nai folosit de maestrul Gheorghe Zamfir.
„Piesa de rezistență a acestei expoziții este tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Este o copie certificată primită de la Ministerul Afacerilor Externe.
Toate ambasadele țărilor membre ale Uniunii Europene ne-au trimis obiecte reprezentative pentru țara lor pentru a le expune aici. Austria, de exemplu, ne-a trimis harta țării formată din microcipuri. Belgia ne-a trimis benzi desenate. Cei din Bulgaria ne-au trimis o talangă despre care se spune că alungă spiritele rele.
Cipru ne-a trimis o amforă, simbol al schimburilor comerciale. Cei din Cehia s-au gândit să ne trimită două beri, dar și un pahar de băut bere, făcut de o studentă la arhitectură, din cristal de bohemia, care reprezintă o îmbinare între modernitate și tradiții. Germania ce putea să ne trimită dacă nu o bucată din Zidul Berlinului?”, a spus Maria-Claudia Oprișan, de la Biroul de educație financiară, muzeu și comunicare al BNR Timiș.
De asemenea, specialista BNR le-a oferit și un sfat vizitatorilor: în cazul în care găsiți mărci pe-acasă, este important să nu le aruncați. Banca Centrală a Germaniei le schimbă pe termen nelimitat.
„Ungaria ne-a trimis un obiect decorativ din porțelan Zsolnay, un porțelan cu o culoarea verde specifică, produs încă din perioada austro-ungară. Italia ne-a trimis o cafetieră inventată în 1933 de Alfonso Bialetti. România a venit cu unul dintre naiurile lui Gheorghe Zamfir și piese din portul tradițional bănățean”, a mai precizat Maria-Claudia Oprișan.
Sucursala BNR din Timișoara funcționează într-o clădire reprezentativă a orașului – Palatul Băncii Naționale, construit după planurile arhitectului Josef Hubert, cu elemente secession combinate cu barocul târziu. Între anii 1904 și 1918, clădirea a servit drept sediu Băncii Austro-Ungare, iar mai apoi Băncii de Stat.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol