25 aprilie 2024, 8:44

De la pasiune la furt: toate stilourile președinților

După fastuoasa inugurare din 20 ianuarie, președintele Joe Biden s-a retras în Biroul Oval de la Casa Albă, pentru a semna câteva ordine executive, mai ales unele care retrag anumite hotărâri luate de Donald Trump pe ultima sută de metri.

Animație: CNN

Dacă ai văzut fotografii sau clipuri video de la această rundă de semnături, ai observat că Biden avea în fața lui, pe birou, o cutie plină de stilouri. Fiecare act a fost semnat cu un stilou diferit. Oare este Biden superstițios? Oare se termina brusc cerneala din fiecare stilou, exact după semnătură?

Ei bine, totul ține de o tradiție de la Casa Albă. Însă stilourile i-au fascinat dintotdeauna pe președinții din mai multe state.

Fiecare stilou cu legea lui

În prima zi de mandat, Biden a semnat 17 acte și încă 13 urmau să fie semnate în zilele următoare. În total: 30 de stilouri.

După folosirea lor, acestea sunt de obicei distribuite celor implicați în procedura legislativă, ca un fel de artefact istoric, scrie CNN.  Este o modalitate de a  recunoaște contribuțiile altora. Unul dintre cele mai faimoase exemple în acest sens este când Lyndon Johnson a semnat Legea drepturilor civile, în 1964. Se pare că a folosit cel puțin 75 de stilouri pentru a semna legislația de referință, după care le-a oferit celor implicați.

Dacă vă întrebați cum este posibil să folosești atât de multe stilouri pentru o singură semnătură, puteți viziona filmările și veți vedea că Johnson pare că folosește un stilou nou pentru fiecare literă. Este posibil ca semnătura să fi fost mai elaborată cu acea ocazie, într-un efort de a folosi toate stilourile.

Dar stilourile nu au fost acordate doar la ceremoniile de semnare. După ce Johnson a semnat Taxa fiscală în 1964, a oferit patru dintre stilourile folosite la semnare lui Jacqueline Kennedy. Un stilou a fost pentru John F. Kennedy, unul pentru Biblioteca și Muzeul Prezidențial John F. Kennedy și câte unul pentru copiii lor, Caroline și „John-John”.

Un exemplu mai modern este atunci când președintele Barack Obama a semnat Legea privind asistența medicală accesibilă, în 2010, folosind 22 de stilouri. În 2009, când a semnat Lilly Ledbetter Fair Pay Act, a folosit șapte.

Foto: PenWorld

Desigur, nu doar numărul de stilouri contează, ci și tipul. Biden, de exemplu, a folosit un Cross Century II. Fostul președinte Donald Trump a folosit inițial acel stilou, dar apoi a rupt tradiția, preferând un Sharpie. Președinții Obama, George W. Bush și Bill Clinton au folosit toți stiloul Cross Townsend, deși Obama a trecut mai târziu la Century II.

Stiloul, bată-l vina, îndeamnă la furt în România

În 2008, Nicolas Sarkozy, atunci președinte al Franței, s-a îndrăgostit atât de mult de un stilou de la Palatul Cotroceni încât l-a luat cu el. Mai târziu s-a aflat că președintele de atunci, Traian Băsescu, i-a dat voie să și-l aproprieze și asta se vede și în înregistrările video. În timp ce trebuia să semneze anumite acorduri bilaterale, Sarkozy a rămas fascinat de acel stilou și parcă uitase de ce se așezase la birou și de ce avea o mapă cu documente în față.

Luna următoare, la Hanovra, Angela Merkel, temându-se ca Sarkozy să nu-i fure stiloul Montblanc, i-a oferit un stilou de plastic, despre care a spus ironic că este o piesă rară.

Nici președintele ceh Vaclav Klaus nu a putut rezista. În 2011, în mijlocul unei conferințe de presă cu omologul său chilian, pe care îl vizita, Vaclav Klaus a furat un stilou într-un mod nu foarte discret.

Pe Facebook, mai mulți oameni s-au oferit atunci să-i trimită stilouri lui Vaclav Klaus. Președintele s-a apărat spunând că este un gest obișnuit să iei un stilou de la un eveniment, subliniind că acela era de fapt un pix.

Foto: Cnet


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol