25 aprilie 2024, 7:56

De la periuță la prosop: Tu știi ce nu ar trebui să împarți cu nimeni?

Ne ferim pe cât posibil de toalete și dușuri publice, ne spălăm mâinile înainte de fiecare masă și credem că am scăpat, dar ne umplem de bacterii fără să ne dăm seama.

“Un sistem imunitar puternic ne ajută să ne ferim de multe boli, însă nici cel mai puternic nu ne poate feri de hepatită”, a susține medicul german Afschin Fatemin, expert în dermatologie și fondatorul clinicilor S-thetic din Duseeldorf, Hamburg și Munchen.

Expertul german a întocmit pentru revista germană Focus o listă cu principalele zece lucruri pe care nu ar trebui să le împărțiți cu nimeni.

Periuța de dinți

Oricât de neobișnuit vi s-ar părea, un sondaj realizat în în Marea Britanie a arătat că unul din patru cupluri folosește aceeași periuță de dinți. Medicul avertizează că oamenii se pot infecta astfel cu Hepatita C, dar și cu parandontoză.

Săpunul

Teoria spune că săpunul ar trebui să ne curețe și să ne protejeze de bacterii. Realitatea este că săpunul este un magnet de bacterii. Săpunurile în formă dură au pe suprafața lor bacterii chiar și la 48 de ore de la utilizare. Recomandarea medicului este săpunul lichid.

Prosopul

Folosirea prosopului altcuiva favorizează transmiterea unor boli de piele, cum ar fi acneea, tricomonas sau chiar păduchi pubieni.

Lama de ras

Indiferent că vorbim depre lama tradițională sau aparate de ras moderne există riscul de infecție cu stafilococ, dar și hepatită, în cazul în care posesorul suferă de o asemenea boală.

Deodorantul cu bilă

Acest tip de deodorant sporește riscul de transmitere a unor germeni și ciuperci. Recomandarea medicului este deodorantul de tip spray.

Peria de păr

Favorizează transmiterea de păduchi și scabie. Medicul recomandă ca în cazul periilor de păr și a pieptănului, să se introducă în apă caldă timp de zece minute după utilizare. Recomandarea vizează în special frizerii.

Unghiera

Hepatita este transmisă și prin contactul cu sângele celui infestat. Riscul de transmitere cu unghiera sau forfecuța altuia este cât se poate de real. Ea ar trebui dezinfectată după fiecare folosire.

Ochelari de soare

Obiectele care intră în contact direct cu ochii noștri pot provoca infecții bacteriene, cum ar fi conjunctivita sau urciorul. Recomandarea medicului este de a nu împărți cu nimeni ochelarii de soare, picăturile pentru ochi sau trusa de machiaj.

Căștile

Să ascultăm muzică amândoi la aceleași căsti nu este o idee bună. Un studiu realizat recent a scos la iveală că pe 92% dintre căștile analizate s-au aflat bacterii dăunătoare.

Căciula și fularul

Astfel sunt transmise nu doar păduchi, ci și alte bacterii dăunătoare, fie că vorbim despre pălărie, căciulă sau fular.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol