10 octombrie 2024, 20:29

De la realitate la păcăleală – cum arată 1 Aprilie la români

Pe data de 1 aprilie a fiecărui an oamenii din întreaga lume marchează Ziua Păcălelilor. Aceasta este cunoscută drept ziua nebunilor sau a păcălitului, este atunci când toți oamenii se străduiesc cu sau fără succes să facă glume celor apropiați, colegilor, prietenilor, rudelor sau într-un cuvânt tuturor.

Despre originea acestui obicei nu se știe nimic cu exactitate, dar există mai multe presupuneri. De exemplu există persoane care cred că este un obicei strâns legat de schimbarea anotimpului, alți oameni cred că are legătură cu adoptarea unui nou calendar. Ideea acceptată de majoritatea este în schimb că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a pornit din vestul Europei încă de la mijlocul secolului al XVI-lea.

Un alt început al poveștii este legat de vechiul calendar iulian când anul nou era sărbătorit pe 1 aprilie, însă din anul 1582 când Papa Grigorie al XIII-lea a schimbat vechiul calendar cu calendarul gregorian, sărbătoarea a fost mutată pe 1 ianuarie. De atunci oamenii au început să întâmpine o oarecare dificultate în ceea ce privește schimbarea datei și au continuat să-și ofere scrisori sau să-și facă urări tot pe data de 1 aprilie. Astfel cei din urmă au fost numiți „nebuni de aprilie” de unde și „Ziua nebunilor” sau „Ziua păcălelilor”. De-a lungul timpului acest obicei de a trimite felicitări de 1 aprilie s-a transformat în a fi luate în considerare drept farse.

Să nu uităm că ziua de 1 aprilie este considerată Ziua păcălelilor în majoritatea țărilor din lume. Inițial marcată în Europa s-a răspândit rapid și peste ocean, iar mai apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Însă tot în Europa și America are o semnificație mai aprofundată, civilizațiile orientale fiind mai reticente la acest obicei.

În România se spune că această zi este sărbătorită încă de la începutul secolului al XIX-lea. Specific românilor, care au un spirit al glumelor și poveștilor ieșit din comun, se consideră că toate farsele trebuie făcute până la ora prânzului astfel atrag ghinion asupra păcăliciului. O altă poveste spune că dacă o tânără frumoasă reușește să te păcălească trebuie să o iei de soție sau măcar să fiți prieteni. Însă nu este de dorit ca nunta să aibă loc exact pe data de 1 aprilie deoarece se spune că soțul se va afla pentru tot restul vieții sub „papucul soției”. De asemenea există și o legendă despre copii născuți pe data de 1 aprilie despre care se spune că vor avea succes pe toate planurile, dar că trebuie să rămână la distanță de jocurile de noroc.

În țara noastră și nu numai ziua de 1 aprilie reprezintă un motiv de bucurie și de distracție pentru oamenii care au simțul umorului bine dezvoltat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol