19 mai 2024, 23:26

De peste 100 de ani un stat din Europa are un nume greșit. Care sunt originile misterioase ale denumirii reale

Finlandezii folosesc cuvântul „Suomi” atunci când vorbesc despre propria țară. Cu toate acestea, nimeni nu știe cu siguranță de unde provine acest nume sau de ce, după secole în care denumirea oficială a țării a fost Finlanda, denumirea de Suomi a supraviețuit și s-a transmis din generație în generație.

În mod ciudat, numele de Finlanda nu are origini… finlandeze. Ba mai mult, alfabetul finlandez nici măcar nu conținea la început litera „F”, care a fost introdusă prin „împrumuturi” de cuvinte din alte limbi, pe măsură ce finlandeza a evoluat și a devenit din ce în ce mai sofisticată.

Una dintre teorii spune că numele de „Finlanda” provine din cuvântul „finna”, pe care îl găsim în engleza veche. Acesta era pe vremuri un termen general folosit pentru a descrie toate populațiile din Scandinavia. Pe de altă parte, potrivit bbc.com, unii istorici sunt de părere că denumirea își are originile în suedeză. În Suedia, cuvintele „finlonti” și „finlandi” ar fi fost folosite încă din secolul al XII-lea pentru a descrie teritoriul ocupat azi de sud-vestul Finlandei.

sursa: tuttoboda.com

 

O altă teorie a fost dezvăluită de expert în elimologie al Institutului Finlandez pentru Studiul Limbilor, Klaas Ruppel. Potrivit acestuia, mai mulți lingviști cred că atât termenul „Sami”, cât și denumirea „Suomi” provin din cuvântul proto-baltic „źemē”, care definește un teritoriu și oamenii care trăiesc pe el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol