Debitul Dunării se află la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, fapt ce a afectat producția de energie electrică a țării. Seceta de anul acesta s-a dovedit suficient de puternică încât să coboare debitul Dunării, iar revenirea la cotele normale ar putea dura chiar și câteva luni.
La mijlocul lunii august, Observatorul European pentru Secetă (EDO) plasa zona de sud și sud-est a României în zona critică de secetă, lipsa de precipitații și valul extrem de căldură fiind principalii vinovați. Efectele, însă, sunt de lungă durată, iar debitului Dunării este la rândul său afectat și a coborât la un minim pentru ultimii doi ani.
„Dacă luăm puterea instalată pe Porţile de Fier I, de aproximativ 1.200 de megawaţi, deci, 194×6, asta înseamnă undeva la un sfert din producţia Porţilor de Fier I. Pe Porţile de Fier II puterea instalată este la aproximativ 300 megawaţi, produce 111, deci cam o treime este din capacitatea Porţilor de Fier. Deci, undeva între 25 şi 30% este energia produsă de tot ansamblu PF1, PF2 din total putere instalată”, a declarat Cristinel Popescu, inginer Hidroserv, pentru Radio România Actualități.
Cum producția este sub nivelul optim, România s-a văzut nevoită să importe energie pentru a suplini restul ce nu poate fi produs intern.
„Avem un consum de apromativ 6.630 de megawaţi-oră, consumul instantaneu, din care România produce undeva la 5.200, avem un import de 1.400 de megawaţi-oră”, a adăugat inginerul Hidroserv.
Nivelurile scăzute se vor menține și pe parcursul lunii septembrie. Experți din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au declarat pentru Digi24 că jumatatea lunii noiembrie ar putea fi momentul când cotele bazinelor hidrologice vor reveni la normal sau aproape de aceste valori.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol