1 iulie 2022, 19:21

Decizia CCR: O familie cu un copil are nevoie de 5708 lei pentru un trai decent

Curtea Constituţională a României a dat un verdict asupra sesizării referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar.

Decizia Curții prevede corelarea salariului minim pe economie cu valoarea coşului lunar pentru un trai decent, calculată la aproape 7.000 de lei pentru o familie cu doi copii.

Legea a fost atacată la CCR de Grupul parlamentar al Partidul Naţional Liberal (PNL), pe data de 10 iunie, imediat după adoptare. Azi, CCR a respins sesizarea de neconstituţionalitate a grupului PNL. Obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Partidul Naţional Liberal nu se susţin. Mai mult decât atât, legea cu privire la care s-a ridicat obiecţia de neconstituţionalitate răspunde prin conţinutul său unei prevederi constituţionale şi anume articolului 47 din Constituţia României care stipulează la alin.1) că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. Salariaţii din România au nevoie de o lege care să reafirme dreptul lor la o viaţă decentă şi să operaţionalizeze conceptul de trai decent prevăzut în Constituţia ţării. Tot conform Constituţiei, România este un stat social, iar caracterul social este şi trebuie să fie reflectat în actele legislative şi politicile publice concrete care conferă substanţă şi conţinut concret acestei prevederi constituţionale, precum e legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar”, a anunţat Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”, conform adevarul.ro.

În luna septembrie 2019 a fost calculată valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii la suma de 6954 lei pe lună.

Pentru o famile formată din doi adulţi şi un copil valoarea coșului este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună.

sursa foto: stockfresh.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol