28 martie 2024, 23:59

Decizia luată de Grecia, pe nepusă masă. UN SINGUR punct de trecere a frontierei bulgaro-elene, deschis

Ministerul Turismului din Grecia a anunțat că va fi funcțional doar unul dintre punctele de trecere a frontierei dinspre Bulgaria, de interes pentru cetățenii români, începând din 1 iulie.

Măsura vine pe nepusă masă, după ce Grecia a anunțat instituirea unor noi măsuri pentru turiștii străini: completarea unui formular electronic și eventuala testare (se fac aleatoriu) pentru COVID-19.

Autoritățile de la Atena, doritoare să redeschidă turismul, de care Grecia este atât de dependentă, dar în același timp să mențină țara în zona de calm epidemiologic, pentru a evita apariția de noi focare de virus SARS-CoV-2, au anunțat că persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic și că măsurile generale de prevenție anti-COVID-19 rămân obligatorii: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială.

Miercuri, însă, pe turiștii care doreau să intre în Grecia dinspre Bulgaria i-a așteptat o surpriză. Ministerul Turismului a anunțat că rămâne deschis doar punctul de trecere de la Kulata-Promahonas. O măsură care se aplică doar pentru intrarea în Grecia dinspre Bulgaria.

Cei care doresc să părăsească teritoriul Greciei pe cale terestră o pot face în continuare prin toate punctele de trecere a frontierei:

1. Кulata – Promahonas;
2. Ilinden – Еxochi;
3. Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion;
4. Zlatograd – Тhermes;
5. Ivailovgrad – Ciprinos;
6. Макаzа-Nimfea.

Ministerul elen al Turismului nu a precizat care este motivul luării acestei decizii care, cel mai probabil, este una temporară.

Ministerul Bulgar de Externe, prin intermediul Ambasadei Bulgariei la Atena, a solicitat explicații din partea autorităților elene,  dar nu a primit răspuns, anunță postul de radio public bulgar.

Cel mai probabil, măsura dispusă de Guvernul Greciei are legătură cu măsurile logistice pe care Grecia trebuie să le ia pentru a se adapta la situația testărilor aleatorii, dar la fel de bine ar putea avea legătură și cu creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus atât în România (de unde vin mulți dintre turiști), cât și în Bulgaria.

Postul de radio public din Bulgaria notează însă că ”măsura este parte a unei strategii a Guvernului de la Atena de a combate noul coronavirus”.

BNR remarca, miercuri dimineață, că totuși la punctul de frontieră Kulata-Promahon trecerea autoturismelor se făcea cu rapiditate, nu existau cozi.

Niciun turist nu s-a întors din drum. Totuși, erau 200 de TIR-uri care așteptau la intrarea în țară. În orele următoare este așteptată o creștere a traficului în acest punct.

Tot BNR precizează că până miercuri se știa că doar două puncte de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia permiteau turiștilor să intre conform noilor măsuri luate de Atena – Kulata și Makaza – dar în cursul nopții de marți spre miercuri Ambasada Greciei a anunțat că numai prin Kulata Promahon se va putea intra de la 1 iulie.

Giorgos Stafylakis, directorul biroului de promovare al Organizaţiei Elene de Turism de la Bucureşti, ne-a declarat că pentru moment nu are detalii oficiale din partea Ministerului Turismului din Grecia, și că așteaptă poziția oficială a acestuia, dar crede că măsura este temporară. 

Grecia a gestionat cu succes situaţia creată de pandemia de COVID-19. Este fconsiderată cea mai sigură destinaţie din zonă şi una dintre cele mai sigure din Europa. Grecia selectează cu atenţie ţările din care acceptă turiştii, urmărind, de asemenea, indicaţiile Uniunii Europene.

Acesta este mesajul postat pe site-ul Ministerului Turismului din Grecia.

Grecia face urmatorul pas in restabilirea fluxurilor de calatorie, intotdeauna cu scopul de a proteja sanatatea lucratorilor din industria turistica, a rezidentilor destinatiilor turistice si a vizitatorilor. In urma consultarilor la nivelul Uniunii Europene, de la 1 iulie 2020 se vor aplica urmatoarele:

1. Vizitatori:

Posibilitatea de a intra in Grecia pentru toti rezidentii permanenti ai UE continua normal.*

Exista, de asemenea, posibilitatea de intrare pentru acei resortisanti ai tarilor terte care au permis de sedere in Grecia, precum si alte exceptii pentru resortisantii din tari terte (membri de familie ai cetatenilor europeni, lucratori in domeniul sanatatii si cercetatori, ingrijitori ai varstnicilor, angajati ai granite, lucratori agricoli sezonieri, lucratori in transporturi – inclusiv marinari, diplomati, personal international, personal militar, lucratori cu ajutor umanitar la serviciu. Pasageri pasageri in tranzit, pasageri la bord motive familiale, studenti, muncitori cu inalta calificare, daca angajarea lor este benefica pentru economia nationala si munca lor nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta). Este de la sine inteles ca expatriatii greci care au pasaport grecesc sau carte speciala de identitate greaca (EDTO) sunt intotdeauna bineveniti oriunde provin.

Grecia, in urma recomandarii europene, extinde posibilitatea de intrare in tara pentru rezidentii permanenti ai urmatoarelor tari terte (lista va fi actualizata la fiecare doua saptamani):

Algeria, Australia, Georgia, Japonia, Canada, Maroc, Muntenegru, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Rwanda, Serbia, Uruguay, Thailanda, Tunisia, China **.

Pentru a-si dovedi locul de resedinta, resortisantii tarilor terte isi pot prezenta permisul de sedere, permisul de munca, cartea de identitate, atat timp cat acesta precizeaza locul de resedinta si / sau permisul de conducere sau alte documente.

* Regiunea UE + include tarile Schengen (inclusiv Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania), tarile Schengen (Islanda, Norvegia, Elvetia, Liechtenstein), precum si Irlanda si Regatul Unit. Se va lua in considerare pe baza reciprocitatii.

2. Zboruri:

De la 1 iulie, este posibil sa se efectueze zboruri internationale catre toate aeroporturile din Grecia. Zborurile directe din Regatul Unit si Suedia nu sunt permise (pana in 15/7). Toate celelalte zboruri directe sunt permise.

3. Puncte de intrare pe cale terestră:

La granita cu Bulgaria, vizitatorilor li se permite sa intre doar in postul de frontiera Promachonas. Dintre celelalte puncte de intrare, sunt permise numai treceri din motive esentiale. La granitele cu Albania, Macedonia de Nord si Turcia, sunt permise numai treceri din motive esentiale (a se vedea punctul 1).

4. Porti de intrare pe mare:

Portile de mare spre Patras si Igoumenitsa sunt deschise.
Masuri de prevenire – puncte de control in punctele de intrare:
Toti calatorii in Grecia sunt obligati sa completeze si sa trimita formularul de localizare a pasagerilor cu 48 de ore inainte de calatoria lor, care este disponibil pe aplicatia Visit Grecia si pe site-ul travel.gov.gr.

Pentru a proteja sanatatea tuturor, medicii si inginerii greci au dezvoltat un program pentru analiza si evaluarea datelor epidemiologice, pe baza carora vizitatorii vor fi supusi esantionarii (testul Covid-19) la intrare. Acesti vizitatori trebuie sa urmeze instructiunile Secretariatului General pentru Protectia Civila.

Grecia, in cooperare cu partenerii sai din Uniunea Europeana, isi rezerva dreptul de a-si revizui politica privind aceste probleme pe baza dezvoltarii datelor epidemiologice.”

Anunțul Ministerului român al Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că accesul rutier pe teritoriul acestei ţări este permis în perioada 1-15 iulie numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care se deplasează în această ţară.

În ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic, punctează MAE într-un comunicat

„În ceea ce privește accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic”, arată un comunicat de presă al MAE.

Ministerul transmite că măsurile generale de prevenție anti-COVID-19 rămân obligatorii: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea socială.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Unde pot solicita asistență consulară românii

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol