25 mai 2022, 4:27

DECIZIE FINALĂ A CEDO. Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Într-o zi te duci și bei o ceașcă de ceai la aeroport și peste câteva zile ești pe patul de spital, trăindu-ți ultimele clipe. Dacă ai lucrat pentru serviciile secrete din Rusia și apoi ai decis să le părăsești și să ceri azil într-o țară occidentală, s-ar putea să fie rețeta perfectă pentru moarte.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a disidentului rus Aleksandr Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un izotop radioactiv.

”Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko în Regatul Unit”, este chiar titlul comunicatului oficial publicat pe site-ul CEDO.

Potrivit concluziilor CEDO, fosta gardă de corp KGB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au plănuit și comis asasinatul, ca parte a unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.

Curtea a notat în mod special faptul că există o puternică prezumție că, în operațiunea de otrăvire a lui Litvinenko, asasinii au acționat ca agenți ai statului rus.

După ce s-a mutat în Marea Britanie și a primit azil politic, Litvinenko, fost ofițer FSB, a făcut dezvăluiri despre serviciile secrete ruse și a devenit un critic vehement al președintelui Vladimir Putin.

Decizia CEDO poate fi consultată aici


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol