CITIRE

Decizii CEDO încălcate de către jandarmii cu indic...

Decizii CEDO încălcate de către jandarmii cu indicativul ascuns

Potrivit articolului 3 din Convenție, a fost stabilit de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului că  în cazul în care cetățenii unui stat reclamă rele tratamente din partea forțelor de ordine, statul este obligat să demareze o anchetă și să ia măsuri pentru ca agresorii să poată fi  identificaţi de către organele de urmarire penală, cum este cazul Anton contra României.

În 2012, un cetăţean român, Florin Anton, a reclamat CEDO că, exact acum 8 ani, pe 26 august 2010, în timpul reţinerii sale de către poliţie, a fost bătut în dubă de mascaţi. Un raport medico-legal a confirmat ulterior că bărbatul bătut prezenta leziuni, în special multiple contuzii, un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie toracică şi abdominală minoră, o contuzie la încheietura mâinii drepte şi o contuzie la piciorul drept, cu plagă deschisă. Aceste leziuni au necesitat între 7 şi 8 zile de îngrijiri medicale.

Conform G4media.ro, Florin Anton a făcut plângere împotriva poliţiştilor care l-au bătut, însă procurorii au clasat dosarul. Ulterior, Curtea de apel Bucureşti a confirmat decizia de clasare. Omul s-a adresat apoi CEDO care a constatat în 2015 că autorităţile din România nu au făcut o anchetă efectivă şi nu au identificat poliţiştii care l-au bătut pe reclamant, întrucât aceştia aveau cagule şi nu ar fi putut fi identificaţi. CEDO a obligat statul român să îi plătească 12.000 de euro lui Florin Anton.

Există consecințe juridice și în cazul jandarmilor cu indicativul ascuns pe cască, care au participat la protestele din 10 august: „Curtea reiterează că, atunci când circumstanţele sunt de aşa natură încât autorităţile trebuie să trimită agenţi cu cagule pentru efectuarea unei arestări, este necesar ca aceşti agenţi să fie obligaţi să poarte un semn distinctiv – de exemplu, un număr matricol – care, deşi le păstrează anonimatul, permite identificarea lor în cazul plângerii din partea persoanelor reţinute”, precizează decizia CEDO.

La audierea din cadrul Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, maiorul Laurențiu Cazan, a declarat că jandarmii au avut indicativul ascuns „din motive logistice”, însă aceștia pot fi identificați: „La nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin, pe de-o parte, pe de altă parte şi în cadrul instituţiei noastre au fost reorganizări. Situaţiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ. Pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. ”

Jandarmeriei i-a fost solicitată identificarea jandarmilor cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare de la protestul din 10 august de către Secția Parchetelor Militare, pentru a se afla câți jandarmi aveau indicativul ascuns și astfel, să  se investigheze dacă intervenția violentă a fost premeditată.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.