15 aprilie 2024, 3:07

Declarații de presă ale președintelui Klaus Iohannis. Cel mai mare număr de până acum de cazuri noi de Covid-19, în 24 de ore

Președintele României, Klaus Iohannis, susține o declarație de presă referitoare la situația creată în țară și în lume de infectările cu noul coronavirus. România se află în acest moment pe un trend ascendent din acest punct de vedere, joi înregistrând un nou record.

El a subliniat necesitatea instituirii stării de urgență și a luării unor măsuri dure, în vederea gestionării unei crize de o anvergură deosebită, și întregul context în care a evoluat România de la declanșarea crizei pe teritoriul său. ”Unica rațiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru”, a spus Klaus Iohannis.

Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul în care OMS recunoștea riscurile majore ale epidemiei cu noul coronavirus. Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate. Realitatea ne arată acum că pericolul unei răspândiri masive a virusului, care să nu poată fi ținută sub control, a putut fi evitat doar prin măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient. La 16 martie am semnat decretul pentru instituirea stării de urgență. Unica rațiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, inevitabil mai ales în condițiile în care România nu avea stocuri medicale pentru situații de urgență”, a spus șeful statului.

Am transmis Parlamentului o dare de seamă privind acțiunile din timpul Stării de urgență. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile pe perioada stării de urgență”, a spus președintele.

Pandemia a scos la iveală o economie puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice, productivitate scăzută, capacitate administrativă scăzută”, a ținut să sublinieze Iohannis.

De asemenea, în evaluarea situației și aprecierea necesității stării de urgență, am luat în considerare o caracteristică ce diferențiază România de alte țări: cea mai numeroasă diaspora din Europa. Revenirea acasă a unui număr important de români a reprezentat una dintre cele mai mari provocări pentru autorități și un argument pentru instituirea stării de urgență. A fost nevoie de o intervenție rapidă a autorităților pentru sprijinirea populației și firmelor. Evoluția situației epidemiologice a condus la evidențierea unor carențe majore în sisteme publice, mai ales în cel medical”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a vorbit despre profesionalismul și dedicarea personalului medical, datorită cărora a fost evitată o criză medicală de proporții. Președintele a subliniat că, deși măsurile impuse au fost fără precedent în perioada postrevoluționară, românii au înțeles situația creată și au respectat măsurile impuse.

Diletantismul și lipsa de răspundere a guvernărilor trecute a influențat capacitatea statului. Din cauza vulnerabilităților sistemice, efortul autorităților a fost cu atât mai anevoios. În pofida acestor condiții deosebite, instituțiile implicate direct au reușit, prin măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele crizei. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical. Datorită lor a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești. Răspunsul cetățenilor a fost unul covârșitor pozitiv. Românii au dovedit că au înțeles gravitatea situației”, a mai spus Iohannis.

”Să nu pierdem ce am câștigat până acum”, a fost ideea declarației de presă a președintelui Iohannis.

Țin să menționez una dintre marile probleme cu care ne confruntăm: lipsa unei legislații coerente și bine gândite. Am fost nevoiți să gestionăm pandemie cu legi slabe, sumar croite, astfel că în cele mai critice momente a trebuit să ajustăm din mers legislația. Există situații excepționale care cer măsuri excepționale. Regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul constituant pentru un răspuns prompt. Din acest motiv, tot cadrul legislativ trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională și să cuprindă instrumente suficiente. Prin Constituție, în criză sanitară, statul e obligat să ia măsuri. Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului. Nu e timpul orgoliilor și disputelor politice. Salvarea vieții românilor trebuie să fie mai presus de orice. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor. Românii au nevoie de argumente raționale, solide, de soluțiile cele mai bune pentru societate”, a spus președintele.

E nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: virusul e real, nu are culoare politică, nu dispare prin lege sau prin negarea lui. Fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul legislativ necesar. Am intrat de jumătate de an într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini. E normal să simțim nesiguranță. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, dar ține de fiecare dintre noi să reușim. Oricâte eforturi ar face statul, ține și de conștiința fiecăruia: să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța”, a mai spus șeful statului.

AICI, declarația LIVE a președintelui:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol