19 martie 2024, 10:44

Din ciclul deepfake, azi: animarea morților. Cum să ”readuci la viață” personaje plecate pe cealaltă lume

Site-ul genealogic MyHeritage a introdus un instrument care utilizează tehnologia deepfake pentru a anima fețele din fotografiile rudelor decedate. Numită DeepNostalgia, tehnologia poate fi considerată deopotrivă „înfiorătoare” și „magică”.

Ca să nu meargă totuși la extrem, figurile reanimate nu vor vorbi. Rezultatele pot fi controversate și este greu să rămâi indiferent față de această tehnologie.

Tehnologia din spatele Deep Nostalgia

Deepfakes sunt videoclipuri generate de computer, care pot fi create din fotografii existente. Tehnologia din spatele lui Deep Nostalgia a fost dezvoltată de firma israeliană D-ID.

Acesta a folosit inteligența artificială și și-a antrenat algoritmii prin videoclipuri pre-înregistrate ale unor oameni vii, care își mișcau fața și gesticulau. Pe site-ul MyHeritage, personaje istorice precum Regina Victoria și Florence Nightingale sunt reanimate cu succes.

La începutul acestei luni, pentru a-și marca aniversarea, firma a publicat un videoclip cu Abraham Lincoln pe Youtube, folosind tehnologia de mai sus. Fostul președinte american apare în culori și vorbește.

Oamenii au început să posteze propriile videoclipuri cu strămoșii reanimați, iar răspunsurile au fost dintre cele mai diverse. Unii au descris rezultatele ca fiind „uimitoare” și „emoționale”, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea.

Cum funcționează

Procesul de conversie este complet automatizat. Utilizatorii trebuie pur și simplu să încarce o fotografie pe site-ul MyHeritage. Orientarea persoanei din fotografie este analizată, pentru a determina direcția pe care o vor lua capul și ochii, apoi este selectat un ghid video corespunzător – o înregistrare modernă a unei fețe care face mișcări ca și cum ar fi pozat pentru o fotografie.

Animație: Gizmodo prin DeepNostalgia

Rezultatele sunt extrem de realiste și reușesc să păstreze estetica fotografiei inițiale.

Există însă unele limitări: într-o fotografie cu mai multe persoane, utilizatorii sunt rugați să selecteze doar o singură persoană pe care doresc să o vadă animată, deoarece instrumentul, cel puțin în forma sa actuală, nu poate aduce la viață întreaga fotografie. Animațiile sunt, de asemenea, limitate la capul și gâtul subiectului.

Foto: D-ID


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol