16 aprilie 2024, 16:51

Delta Dunării poate pierde statutul de Rezervație a Biosferei dacă schimbările climatice vor continua în același ritm

Delta Dunării va pierde statutul de Rezervație a Biosferei dacă schimbările climatice vor continua în același ritm, iar autoritățile nu vor reuși să-i contracareze efectele prin acțiuni care să mențină un nivel optim al apei pe lacuri și canale.

Ce înseamnă statutul de Rezervație a Biosferei pentru populație și ce fac autoritățile pentru a-l menține?

”UNESCO acordă statutul de Rezervație a Biosferei pentru conservarea biodiversității și dezvoltarea comunităților prin valorificarea resurselor naturale în limitele potențialului biologic. Delta are acest statut din 1990, iar în baza lui și a legislației adoptate de Parlament, localnicii au dreptul la taxe reduse la jumătate, facilități la plata unor utilități și acces direct la resursele naturale. Datorită acestei recunoașteri internaționale, Delta este căutată de turiști. Schimbările climatice pun însă în pericol statutul de Rezervație a Biosferei, spune Administrația Deltei. Seceta prelungită a afectat întreaga zonă, așa că nivelul optim al apei necesar biodiversității se regăsește acum în foarte puține locuri. În acest context, autoritățile investesc peste 60 de milioane de lei în decolmatarea a circa 150 de kilometri de canale”, relatează corespondenta Radio România Actualități.

Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1991, potrivit ddbra.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol