17 iulie 2024, 22:31

Departamentul american de Stat: Rusia alocă miliarde de dolari pentru dezinformare

Rusia alocă miliarde de dolari pentru dezinformare şi pentru operaţiuni de destabilizare, peste tot în lume, a declarat, într-o conferinţă de presă a Departamentului american de Stat, James Rubin, coordonator al Centrului american pentru Mobilizare Globală.

Recent, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, au dezvăluit într-un comunicat comun, o operaţiune rusă de influenţare a viitoarelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova.

Facem acest pas pentru a avertiza partenerii democratici și aliații, spun cele trei țări, care arată că Moscova va provoca tensiuni sociale, va lansa minciuni despre așa-zise nereguli electorale și despre președinta pro-euroatlantică în funcție, Maia Sandu, cu ajutorul dezinformării și propagandei online, dar și pe străzi.

James Rubin a explicat cum acţionează Moscova:

Ruşii alocă miliarde de dolari pentru dezinformare, care, mai ales în perioade electorale, când votanții sunt atenți la chestiuni politice, înseamnă finanțarea de partide, de indivizi, angajarea de grupări care să transmită dezinformări pe canale specifice. Dacă cineva nedorit de ruși va câştiga alegerile, atunci Rusia va angaja mase de protestatari. Pentru contracararea manipulării construim o coaliție de ţări similare celei anti-ISIS, care consideră că este vorba despre o amenințare la adresa securității. Exemplul meu favorit este cum am dezvăluit o operațiune rusă de dezinformare în Africa înainte să fie pusă în aplicare, prin care Moscova a încercat să-i sperie pe africani să nu folosească medicamente, facilități medicale occidentale ori programe anti-SIDA. Dacă ar fi reușit, ar fi murit oameni. Rușii voiau să mintă oamenii că vor fi cobai pentru arme biologice și alte astfel de idei nebunești.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol