20 octombrie 2021, 15:13

Departe de casă, cu inima acasă. Românul care realizează construcții pentru NATO și Comisia Europeană: „Sufletul meu este în România”

Un român din Bruxelles are propria afacere din domeniul construcțiilor, care a pus bazele mai multor clădiri din Comisia Europeană, NATO și chiar ale Aeroportului Charleroi din Bruxelles.

Cosmin Râță a plecat din România în 2003, chiar înainte ca aceasta să intre în UE, absolvent al Facultății de Științe Economice, a venit în Belgia din cauza sentimentelor față de o femeie pe care a cunoscut-o în urma unei drumeții pe munte. Din nefericire, diferențele dintre cei doi au fost un impediment prea mare pentru tânără.

„M-a rănit în orgoliul meu de oltean, tu nu ai niciun viitor aici, nu ştii franceză, nu ştii flamandă, eu sunt la universite Libre de Bruxelles, şi tu un roman care abia ai ajuns nu ai niciun fel de act, pe vremea aia România nu era în Uniunea Europeană.”, declară românul, conform stirileprotv.ro.

Acest eveniment nefericit l-a motivat pe Cosmin să învețe franceza și să înceapă studiile la Libre de Bruxelles, astfel astăzi are propria sa afacere specializată în acoperișuri, cu 40 de angajați, toți fiind români, iar veniturile sale ajung la milioane de euro. Cu toate acestea, viața nu a fost la fel de frumoasă când a sosit în Belgia, a început prin a spăla vase în restaurantele belgiene, iar, împreună cu fratele său, muncea și pe șantierele de construcții. Astfel, a ajuns să lucreze la acoperişul unei clădiri a Comisiei Europene.

„Dacă la prânz ei luau pauză de masă, noi luăm pauză de masă mai puţin şi le luăm sculele din mână şi le spuneam, ‘daţi-ne să facem ce faceți și voi’, şi cred că asta a făcut diferenţa. Atitudinea şi motivaţia noastră pentru că i-am ajutat să termine acel proiect la timp pentru că după lucrările s-au legat destul de bine.”

În prezent, Cosmin Râță trăiește cu soția și cei trei ai copii ai săi în Bruxelles, iar firma sa realizează peste 150.000 de metri pătrați de acoperișuri.

Sursă foto: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.