19 mai 2024, 10:45

Dependența de Internet. Cât de mult e “prea mult”

A naviga pe Internet pentru a găsi informații utile sau doar din amuzament, poate fi foarte distractiv. Numai că nu ne dăm niciodată seama unde se termină nevoie de informație și începe obsesia. Conform cercetărilor, granita intre un hobby si dependență este foarte subțire…

Rezultatele unui studiu realizat de psihologul american Kimberly Young de la Universitatea din Pittsburgh au desființat unele dintre părerile mai vechi legate de dependenții de Internet.

Cine “stă” mai mult pe net? Femeia sau bărbatul?

Astfel, contrar opiniei generale, sunt cu 20% mai multe femei decât bărbați printre utilizatorii „patologici” de internet. În plus, majoritatea dependenților nu sunt nicidecum angajații firmelor care folosesc mult computerul, ci… casnicele sau studenții.

Cei clasificați ca fiind „utilizatori patologici de Internet” sunt cei care se folosesc de acesta pentru a-și rezolva problemele emoționale (de exemplu depresie sau furie), cei care petrec mult timp în fața computerului în detrimentul școlii sau serviciului. Sau care se simt nervoși și deprimați atunci când nu au acces la Internet.

Ce fac pe net “patologicii”?

În ceea ce privește scopul pentru care folosesc cel mai des Internetul, 35% din participanți au declarat că își patrec cea mai mare parte din timp pe Rețelele de Socializare, iar 28% preferă jocurile, în timp ce doar 10% navighează pe World Wide Web pentru a căuta informații.

„Utilizatorul patologic de internet caută de fapt suport social și satisfacție sexuală prin intermediul computerului” spune dr. Young.

Rețelele de Socializare și chat-urile sunt foarte atractive pentru cei cu o viață socială săracă sau pentru oamenii timizi care nu au curajul să-și exprime opiniile într-o conversație directă, față în față.

Aici este foarte usor sa stabilești relații cu persoanele cu care ți se pare că te potrivești, îns după părerea cercettorilor aceste relații sunt departe de a fi solide sau chiar reale.

„Este ca și cum ai urmări o telenovela și ai pretinde că personajele sunt reale” crede dr. Young.

Cât poți “supraviețui” fără net?

Conform unui sondaj realizat de portalul Yahoo si agentia media OMD, 50% dintre americanii utilizatori nu pot trăi mai mult de două săptămâni fără Internet.

Pentru 47% dintre respondenți, Internetul contribuie la buna funcționare a relațiilor personale și profesionale.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol