24 iulie 2024, 16:16

Dependența de internet provoacă modificări importante ale creierului în cazul adolescenților

Dependența de internet duce la înregistrareea unor modificări importante ale creierului în cazul adolescenților, potrivit unui studiu de specialitate publicat recent. Cercetătorii au explicat care ar putea fi consecințele.

Studiul, publicat în PLOS Mental Health, a analizat cercetările anterioare care au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pentru a examina modul în care interacționează regiunile creierului la persoanele cu dependență de internet.

Aceștia au constatat că efectele au fost evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor și că a existat o activitate crescută în anumite părți ale creierului atunci când participanții se odihneau.

În același timp, a existat o scădere generală a conectivității funcționale în părțile creierului implicate în gândirea activă, care este rețeaua de control executiv a creierului responsabilă de memorie și de luarea deciziilor, potrivit The Guardian.

Consecințele, explicate de cercetători

Cercetătorii care au efectuat acest studiu au constatat că aceste modificări au dus la comportamente și tendințe de dependență la adolescenți, precum și la modificări comportamentale legate de sănătatea mintală, dezvoltare, capacitate intelectuală și coordonare fizică.

„Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare în timpul căreia oamenii trec prin schimbări semnificative în ceea ce privește biologia, cogniția și personalitatea lor.

Ca urmare, creierul este deosebit de vulnerabil la impulsurile legate de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi folosirea compulsivă a internetului, pofta de a folosi mouse-ul sau tastatura și de a consuma mass-media.

Constatările studiului nostru arată că acest lucru poate duce la schimbări comportamentale și de dezvoltare potențial negative care ar putea avea un impact asupra vieții adolescenților.

De exemplu, aceștia pot avea dificultăți în menținerea relațiilor și a activităților sociale, pot minți cu privire la activitatea online și pot avea o alimentație neregulată și un somn perturbat.”, a declarat Max Chang, autorul principal al studiului și student la masterat la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH).

Recomandările cercetătorilor

Chang a adăugat că speră că rezultatele au demonstrat „modul în care dependența de internet modifică conexiunea dintre rețelele cerebrale în adolescență”, ceea ce ar permite apoi tratarea eficientă a semnelor timpurii ale dependenței de internet.

„Clinicienii ar putea prescrie un tratament care să vizeze anumite regiuni ale creierului sau să sugereze psihoterapie sau terapie de familie care să vizeze simptomele cheie ale dependenței de internet.

Este important faptul că educația părinților cu privire la dependența de internet este o altă cale posibilă de prevenire din punct de vedere al sănătății publice.

Părinții care sunt conștienți de semnele timpurii și de debutul dependenței de internet vor gestiona mai eficient timpul petrecut în fața ecranului, impulsivitatea și vor minimiza factorii de risc care înconjoară dependența de internet.”, a adăugat el.

Irene Lee, un alt autor al studiului, i-a sfătuit pe tineri să își impună limite de timp rezonabile în ceea ce privește utilizarea zilnică a internetului și să se asigure că sunt conștienți de implicațiile psihologice și sociale ale petrecerii unui timp prea îndelungat în mediul online.

Autorii studiului au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat 12 studii anterioare la care au participat 237 de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani cu un diagnostic oficial de dependență de internet în perioada 2013 – 2023.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol