2 mai 2024, 14:42

Depozitele uriașe de fosfat descoperite în Norvegia, o gură de oxigen pentru industriile ecologice din Europa

În Norvegia au fost descoperite depozite uriașe de fosfat ce par suficient de mari pentru a furniza energia necesară producerii de vehicule electrice, panouri solare și îngrășăminte timp de cel puțin 50 de ani, la nivel global, informează The Economist.

Descoperirea de minereu valoros în Scandinavia urmărește ameliorarea penuriei de fosfor pentru deceniile următoare.

Depozitele uriașe de fosfat descoperite în sud-vestul Norvegiei ar putea fi suficient de mari pentru a furniza vehicule electrice, panouri solare și îngrășăminte timp de cel puțin 50 de ani, relatează Euronews.

Descoperirea vine într-un moment crucial în care Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare

Minereul valoros a fost descoperit în 2018 de Norge Mining, care a dezvăluit recent că au găsit 70 de miliarde de tone de fosfat. Fosfatul este bogat în fosfor, o componentă cheie a multor tehnologii ecologice. Descoperirea vine într-un moment crucial în care Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare.

Fosfații sunt folosiți în îngrășăminte și pentru obținerea fosforului pentru cipuri de calculator și panouri solare.

Fosfații și fosforul au devenit resurse naturale foarte importante, deoarece Europa și America sunt preocupate de securitatea alimentară și încearcă să-și relanseze industriile de cipuri și cele solare.

UE este în prezent dependentă aproape în întregime de importurile de rocă fosfatică din restul lumii, China, Irak și Siria având zăcăminte importante.

Fondatorul și directorul general adjunct al Norge Mining a declarat că fosforul pe care compania sa îl va putea produce va fi important pentru Occident, oferind autonomie.

Dependența de furnizori nesiguri

Descoperirea vine într-un moment crucial în care Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare pentru anumite minerale strategice. Pentru astfel de minerale, Europa și America depind de furnizori nesiguri din China, Rusia sau Africa de Sud.

În 2012, Haga a emis un raport în care avertizează cu privire la viitoarele deficite de fosfați. Rusia controlează cel mai mare depozit de compus chimic, dar importurile au fost reduse de la invazia Ucrainei.

Maroc, China, Iran și Siria au, de asemenea, depozite mari de material, dar războiul a avut încă un impact, realizat prin creșterea costurilor îngrășămintelor.

”Fosfogedon”

La începutul acestui an, oamenii de știință au avertizat despre un „fosfogedon”, scrie Euronews.

Trebuie să fim „mult mai inteligenți în modul în care folosim fosforul”, a declarat profesorul Phil Haygarth de la Universitatea Lancaster pentru ziarul britanic The Guardian. „Dacă nu o facem, ne confruntăm cu o calamitate.”

Profesorul Penny Johnes de la Universitatea Bristol a spus-o mai clar: „Nu există viață pe Pământ fără fosfor”.

Îngrășământul cu fosfat a devenit esențial pentru asigurarea producției alimentare globale . Dar scurgerea sa a fost, de asemenea, asociată cu înflorirea algelor care amenință stocurile de pește și produc metan pentru încălzirea planetei.

Aceste noi zăcăminte găsite în Scandinavia ar putea, teoretic, să asigure cererea globală de baterii și panouri solare timp de până la 50 de ani, a confirmat Norge Mining.

După descoperirea rocii, Jan Christian Vestre, ministrul norvegian al Comerțului și Industriei, a declarat că Norvegia are „obligația” de a dezvolta „cea mai durabilă industrie minerală din lume”.

Odată extras, minereul poate fi procesat în acid fosforic și poate furniza o gamă largă de utilizări, inclusiv baterii cu litiu-fier-fosfat și hrana animalelor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol