19 aprilie 2024, 2:49

Deputaţii europeni vor reguli mai stricte pentru haine şi încălţăminte în UE

Europarlamentarii vor reguli mai stricte pentru a garanta că hainele şi încălţămintea sunt produse într-un mod circular, durabil şi corect din punct de vedere social.

Astfel, deputaţii europeni au propus o serie de măsuri pentru a combate fenomenul „fast fashion” la nivelul Uniunii Europene, care presupune supraproducţia şi supraconsumul de textile.

În primul rând, aceştia au propus o definiţie clară a termenului: „volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri de preţ scăzute”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE).

Pe lângă necesitatea ca textilele vândut în UE să fie mai durabile şi mai uşor de reutilizat, reparat şi (abia ca soluţie finală) reciclat şi ca acestea să fie realizate pe cât posibil din fibre reciclate şi fără substanţe periculoase, reprezentanţii din PE mai cred că hainele şi încălţămintea trebuie produse într-un mod în care să respecte drepturile omului şi mediul pe tot lanţul de aprovizionare.

De aceea, europarlamentarii propun un „paşaport digital al produsului”, prin care consumatorii pot fi mai bine informaţi, făcând astfel alegeri mai responsabile şi mai durabile atunci când cumpără un produs.

Totodată, deputaţii au solicitat Comisiei Europene şi statelor membre UE să se asigure că procesele de producţie reduc consumul de energie şi apă şi evită utilizarea şi eliberarea de subtanţe dăunătoare.

Aceştia au cerut şi revizuirea Directivei-cadru privind deşeurile, cu obiective pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor textile, dar şi eliminarea treptată a depozitării acestora la groapa de gunoi.

„Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil mondial prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă lăsăm piața să se autoreglementeze, lăsăm ușile deschise pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei. UE trebuie să oblige din punct de vedere juridic producătorii și marile companii de modă să opereze în mod mai durabil”, a spus raportorul Delara Burkhardt, subliniind problemele create de industria modei, precum poluarea apei şi microplasticele din oceane.

„Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile. Am așteptat destul de mult – este timpul să facem o schimbare”, a adăugat Burkhardt.

Raportul va fi adoptat în plen înainte de vară, cel mai probabil, potrivit comunicatului PE.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol