20 aprilie 2024, 8:54

Desa și Bistreț ar putea deveni localități importante pe harta arheologilor lumii

Desa și Bistreț ar putea deveni localități importante pe harta arheologilor lumii. Și asta pentru că, în plină pandemie, au fost descoperite fortificații romane care delimitează granițele Imperiului Roman.

Comisie pentru UNESCO

Din septembrie, la Ministerul Culturii s-a înființat o comisie care propune ca aceste fortificații din Dolj să intre în patromoniul UNESCO.

Un proiect centralizat la care participă Ungaria, Serbia, Bulgaria, Austria, Franța, Germania. În același timp, s-au înființat comisii identice și la nivelul acestor țări.

Rolul înființării lor în fiecare dintre aceste țări este de a se întocmi documentații specifice cu toate aceste fortificații, care sa fie înaintate către UNESCO pentru ca toate aceste monumente să intre în patrimoniul UNESCO.

A fost identificat un “cenotaf”

A avea însemnătate pentru acest organism internaţional, adică atunci când apare marca UNESCO totul este diferit, iar acest lucru captează mai ușor atenția turiștilor.

Ca prim efect imediat, autoritățile locale, județene, reprezentanții de primării vor primi, la rându-le sprijin financiar pentru a amenaja siturile pentru vizitare, scrie Cuvântul Libertăţii.

La unul dintre situri,  cel de la Bistreț, din 1993 nu s-au mai facut cercetări arhelogice și ar fi imperios necesar, la Desa insă de 20 de ani se fac cercetări.

A fost identificat un “cenotaf”, un mormânt fără oase, datat in secolele 6-7 d.C., aparținând populației slave migratoare care a venit peste noi.

Se presupune că specific acelei perioade era incinerația şi este posibil ca acesta să fie motivul pentru care nu au fost găsite oseminte în acest cenotaf, unde au fost găsite un brici din fier și o brățară din bronz.

După decorul vasului în care au fost descoperite, obiectele sunt slave, datate din secolele 6-7.

Descoperirea din 2016

Şi în 2016 au fost descoperite două fragmente de țiglă care aveau urmele unui cartuș cu o ștampilă pe care au fost găsite trei litere LCR – Lucius Coelius Ratiaria. În armata romană stagiul era de douăzeci de ani ca să devii cetățean roman.

El și-a înființat un atelier de produs țigle. Și este posibil ca acest neam să fie din Ateste, din Lombardia, un italic care a activat în armata romană și care avea mari privilegii, ca şi aceia care reușeau să aibă stagiul militar de douăzeci de ani.

Monumentele ce pot fi atestate UNESCO și frumoasa luncă a Dunării pot face din Dolj un județ cu adevărat interesant.

Sursa foto: Cuvântul Libertăţii


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol