24 aprilie 2024, 20:38

Descoperă România. Ai auzit de Castelul din Carpați?

Cetatea Colț din Județul Hunedoara este cunoscută în lume și sub denumirea de Castelul din Carpați. Monumentul se află mai exact în Comuna Râu de Mori, o localitate atestată documentar încă din anul 1359. Comuna se găsește la circa 62 de kilometri de Deva și la 18 kilometri de Hațeg. Accesul în zonă se face părăsind drumul național 68 Sarmizegetusa-Hateg, spre partea dreaptă a sensului de mers.

Sursă foto: arsenalpark.ro

Odată ajunși la Râu de Mori trebuie urmate indicatoarele care duc spre localitatea Șușeni, punct din care mai sunt doi kilometri până la pârtia și bineînțeles stațiunea de schi Râușor. De aici, observăm chiar la baza cheilor pe partea dreaptă Biserica Mănăstirii Colț, iar pe partea stângă, peste cursul de apă se văd Ruinele Cetății Colț.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Despre Biserica Mănăstirii Colț se spune că a fost ridicată în perioada cuprinsă între finalul secolului al XIV-lea respectiv începutul secolului al XV-lea. Lăcașul de cult se face remarcat încă de la prima vedere prin turnul piramidal care adăpostește altarul și impresionantele resturi din vechea pictură murală.

Cetatea Colț a fost ctitorită de familia Cândea din Râu de Mori, care mai apoi s-a transformat în Kendefi, iar aceasta datează de la începutul secolului al XIV-lea. Pentru a ajunge la una dintre cele mai bine păstrate cetăți din zona Hațegului doritorii trebuie să urce o potecă pentru circa 20 de minute.

Sursă foto: identitatea.ro

Despre o legătură strânsă între Jules Verne și Castelul din Carpați s-a tot vorbit de-a lungul timpului. Se spune că acum multă vreme pe când cetatea a rămas în uitare, zidurile au reușit să-i atragă atenția cunoscutului scriitor. Chiar dacă multă vreme oamenii au crezut că în scriierile artistului este vorba despre Castelul Bran, există cercetători care au ajuns la concluzia că în cartea acestuia este prezent Castelul din Carpați.

Criticii literari care au studiat operele renumitului francez, au precizat că acesta a făcut cel mai probabil o călătorie în zona Transilvaniei, fiind însoțit de o femeie foarte frumoasă din Homorod. Așadar se pare că ultima dragoste mare a lui Jules Verne, s-ar fi consumat chiar în peisajul impresionant din Carpați.

Sursă foto: tarahategului.ro

Din Castelul atât de iubit de Jules Verne în ziua de astăzi au mai rămas doar zidurile vechi și turnul locuință. Însă, odată ce ai pătruns printre aceste ziduri înalte, măcinate de-a lungul timpului de precipitații, se pare că întreg locul revine la viață și parcă ai impresia că din secundă în secundă o să auzi boierii din familia Cândea cum vin acasă sau o să-ți răsune vocea Stillei, personajul principal din cartea lui Jules Verne.

Sursă foto cover: devaturism.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol