28 martie 2024, 16:11

Descoperă România. Al doilea loc din lume unde poți vedea o Peșteră cu Cristale

Peștera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în timp ce se desfășurau  lucrări în Galeria minieră Farcu. Aceasta peșteră este singura ce adăpostește cristale de calcit din Europa și a doua din lume care este deschisă vizitatorilor.

Sursă foto: bihorinimagini.ro

Descoperită întâmplator de un miner, peștera se găsește în comuna Roșia din județul Bihor, iar după ample cercetări au fost atestate și efectele benefice asupra sănătății oamenilor.

Cu o lungime de aproximativ 251 de metri și o denivelare de 16 metri în momentul descoperirii peștera din mina Farcu a fost comparată cu o adevărată bijuterie, datorită speleotemelor, configurației cristalelor și a diversității. Astfel în anul 2012 a fost început un proiect de amenajare care a ajuns la apogeu prin includerea oficială a Peșterii cu Cristale în circuitul turistic din țara noastră. Despre lucrările de amenajare se știe că au fost realizate la cele mai înalte standarde, inclusiv din punct de vedere tehnologic și ecologic. Pe tot traseul destinat vizitatorilor au fost amplasate poteci, scări, balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă și un sistem de iluminare tip LED care să ghideze pașii turiștilor spre misterele peșterii.

Sursă foto: bihorinimagini.ro

Peștera cu Cristale din Mina Farcu se face remarcabilă prin abundența alăturată cu dimensiunea cristalelor și a stalactitelor numite tip „macaroană” care ajung la dimensiuni de un metru și jumătate până la doi metri. Cristalele de calcit din subteran sunt albe și strălucitoare, iar asta le dă titulatura de formațiuni geologice de o frumusețe rară. Acestea cresc în forme diferite pornind de la floare de lotus și până la cele mai inedite asemenea unor iatagane verticale din tavan. Lungimile diferă de până la un metru, dar grosimile sunt doar de trei sau patru milimetri. Asta înseamnă că formațiunile deși de o frumusețe rară sunt foarte fine și fragile.

Sursă foto: a1.ro

Despre turiștii care doresc să viziteze peștera trebuie să știe că accesul se face printr-o galerie de bauxită. Mai apoi prima atracție din subteran este un muzeul minier unde se pot admira vechile unelte utilizate la minerit și un tren încărcat cu bauxită.

Sursă foto: alexb.ro

În continuare punctul de maxim interes nu ține de dimensiunea galeriilor ci mai degrabă de frumusețea formațiunilor calcaroase. Despre una din galerii se cunoaște faptul că încă deține bauxită astfel putând să fie în orice moment deschisă pentru o viitoare exploatare.

Sursă foto: speologie.org

Odată ce vizita peșterii a luat sfârșit la final se poate urca într-un balcon de tip „belvedere”. Acesta este amplasat la circa 50 de metri înălțime, deasupra unei văi minunate și a stâncilor. Cei mai curajoși și dornici de adrenalină pot încerca o tiroliană care traversează o prăpastie de 270 metri lungime.

Sursă foto: stirileprotv.ro

Despre accesul turistic trebuie să ținem cont că este permis pe toată durata anului în baza unei programări prealabile, în intervalul orar 10:00 – 15:00. Vizitarea peșterii este condiționată de un singur lucru, mai exact de purtarea unei căști de protecție care este disponibilă la intrare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol