25 februarie 2020, 5:04

Descoperă România. Apa cu puteri vindecătoare din Mlaştina Dumbrava Harghitei, la dispoziția persoanelor aflate în dificultate

Despre Mlaștina umflată se știe că este situată la nord – est de Băile Chirui, vest de Miercurea Ciuc și sud de Drumul Național 13A. Aceasta se desfășoară chiar în vecinătatea izvorului Festo, iar accesul în zonă este unul destul de ușor având în vedere faptul că drumul este asfaltat.

Sursă foto: informatiahr.ro

Mlaștina atinge circa două hectare și este inclusă pe lista rezervațiilor botanice din țara noastră încă din anul 1980. Aceasta beneficiază de 120 de metri lungime și alți 50 de metri lățime fiind alimentată de izvoare cu apă minerală foarte bogate în fier. Conform poveștilor despre acest loc se spune încă din trecut că zona ar fi fost recunoscută pentru puterea sa de vindecare, iar din acest motiv chiar la marginea mlaștinii a fost săpată o mică baie.

Sursă foto: visitharghita.com

Datorită microclimatului răcoros și umed aici a fost posibilă supraviețuirea mai multor comunități deosebite de plante întâlnite în mod normal în zone mlăștinoase din teritoriile nord – europene. Speciile de acest tip sunt denumite relicte întrucât acestea au reușit să supraviețuiască încă din era glaciară.

Sursă foto: informatii-romania.ro

Tot aici putem admira plante precum ochii șoaricelui denumit sțiințific Saxifraga hirculus, Paludella squarossa o plantă întâlnită doar în trei zone din țara noastră și care este specifică ținuturilor sub – arctice, dar și roua cerului cunoscută din punct de vedere științific drept Drosera rotundifolia.

Sursă foto cover: informatiahr.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.