CITIRE

Descoperă România. Bătrânul Carpaților de 900 de a...

Descoperă România. Bătrânul Carpaților de 900 de ani martor la scrierea istoriei – FOTO

Există posibilitatea ca foarte puțini oameni din România să știe că la noi în țară trăiește unul dintre cei mai longevivi copaci din sud-estul Europei. Bine ascuns de lume și aglomerație, lângă o pădure deasă însă veche de sute de ani există un sat pe care trebuie să-l vizitezi o singură dată pentru a te îndrăgosti iremediabil și să înțelegi de ce traiul din Transilvania este atât de frumos. Satul Mercheașa se află la circa 11 kilometri de orașul Rupea, iar localnicii de aici atunci când sunt întrebați despre marea lor mândrie răspund că este gorunul vechi de 900 de ani. Acest monument al naturii a fost martor de-a lungul timpului la întemeierea Transilvaniei, iar dimensiunile sale sunt impresionante.

Sursă foto: facebook.com

Să nu uităm că un stejar normal are nevoie de 120 de ani pentru a atinge un diametru de aproximativ 70 de centimetri, „Bătrânul Carpaților” așa cum este numit, are un diametru de nouă virgulă trei metri și o înălțime de peste 21 de metri. Dacă este să facem un exercițiu de imaginație putem să ne gândim la un bloc de nouă etaje, acesta are în jur de 25 de metri înălțime, iar dacă dorim să îmbrățișăm copacul cu diametrul de nouă metri avem nevoie de alte opt persoane.

Sursă foto: genunetwork.ro

Din anul 2009 o Asociație din Perșani a reușit să-l treacă pe „Bătrânul Carpaților” pe lista celor mai spectaculoși copaci din România. De atunci reprezentanții Ocolului Silvic l-au îngrădit special în ideea de a-l proteja pe cât de poate de animale și posibili dăunători.

Sursă foto: stiri.ong

Există și o legendă pe care o povestesc oamenii locului potrivit căreia de nouă secole numeroși domnitori ar fi profitat de umbra răcoroasă a gorunului pentru a pune țara la cale.

Sursă foto: deskgram.net

Pentru cei care doresc să ajungă la gorunul vechi de 900 de ani din Mercheașa, aceștia trebuie să știe că pot întreba pe oricine din sat care este drumul și sigur îl vor afla. Doritorii vor parcurge aproximativ 1,8 km pe un drum de țara aflat la nord-est de sat și vor ajunge într-o câmpie de stejari seculari. Vă sfătuim să nu uitați de restul copacilor din zonă, printre aceia se află un altul care are peste 500 de ani vechime.

Sursă foto: stiri.ong

Sursă foto: facebook.com

Sursă foto: wikimapia.org

Sursă foto: facebook.com

Sursă foto: facebook.com

Sursă foto: facebook.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.