28 martie 2024, 23:44

Descoperă România. Biblioteca Teleki și povestea cancelarului Transilvaniei

Edificiul în care se găsește astăzi una dintre cele mai însemnate colecții de carte veche din Transilvania a primit forma actuală între anii 1799 respectiv 1803. Toate acestea au fost posibile prin extindere unei locuințe și modificarea ei până la aspectul unei biblioteci. Contele Samuel Teleki a fost deținătorul funcției de cancelar al Transilvaniei.

Acesta a reușit la începutul secolului XIX-lea să ofere publicului larg o bibliotecă cu 40.000 de volume, dintre care unele erau unicat sau publicate de tipografii celebre din Europa. La acest număr inițial de cărți au fost adăugate cu trecerea timpului și alte colecții, până la numărul din prezent de 250.000 de volume.

Sursă foto: transilvaniareporter.ro

Povestea a început în anul 1785 când contele a achiziționat casa de la colțul străzii Bolyai cu str. Borsos Tamas, însă atunci clădirea cumpărată avea formă de „L” și un singur etaj. Astfel din anul 1797 au fost create mai multe planuri pentru o extindere. Deși a fost realizată în două faze, clădirea actuală are un aspect unitar și deține forme armonioase care sunt încadrate din punct de vedere stilistic în curentul barocului târziu transilvănean. Planul final fiind de a obține litera „U”, dar cu partea stângă derivată ușor în comparație cu axa perpendiculară.

Sursă foto: revistasinteza.ro

Intrarea în edificiu se face din strada Bolyai prin intermediul unui gang cu boltă semicirculară care deschide drumul oricui direct spre curtea interioară. Dacă este să vorbim de cea mai impresionantă cameră din clădire aceea se găsește în extremitatea aripii noi, unde este sala mare a bibliotecii cu o elevație ce cuprinde atât etajul cât și parterul. Pentru decorarea acestei săli a fost folosi un portret de-al contelui Teleki, acesta a fost așezat chiar pe partea opusă intrării. Tabloul îl surprinde pe conte la bătrânețe, îmbrăcat în haine nobiliare și înconjurat de obiecte specifice activităților sale de persoană cultivată. Cât despre restul tablourilor expuse, acestea arată clasici greci, istorici sau personaje mitologice. Celelalte încăperi din clădire sunt mai mici ca dimensiuni, dar amplasate în două rânduri paralele cu sisteme de acoperire din bolți cilindrici cu penetrații, ori bolți susținuți cu arce dublouri sau calote boeme.

Sursă foto: virtualisszekelyfold.ro

Exteriorul clădirii principale este unul simplu, iar singurele articulări de ziduri sunt făcute prin lezenele ce delimitează cinci registre. Iese în evidență faptul că edificiul a avut în trecut două porți de acces amplasate simetric în comparație cu axul median al fațadei. Una din cele două a fost zidită, iar păstrată a fost cea dinspre partea veche a clădirii. Cât despre ferestre știm că ele au o formă dreptunghiulară, iar acoperișul este de tip pantă frântă specific construcțiilor de tip baroc din oraș.

Sursă foto: telekiteka.ro

De reținut pentru cei care doresc să o viziteze, aceasta se află în Târgu Mureș, pe strada Bolyai numărul 17 și nu are taxă de vizitare, deoarece contele Teleki a lăsat prin testament ca serviciile bibliotecii să rămână gratuite.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol