19 septembrie 2020, 15:19

Descoperă România. Biserica Calvaria și povestea celor aproape o mie de ani

În apropiere de orașul Cluj există una dintre cele mai vechi construcții din zonă a cărei „zi de naștere” nu se cunoaște cu exactitate, însă se bănuiește că provine din a doua jumătate a secolului XI -lea. Este vorba de Biserica Calvaria despre care se spune că ar fi fost ridicată de către primul rege al Ungariei.

Sursă foto: travel.sygic.com

Lăcașul cu hramul Sfânta Maria se găsește în fostul sat Mănăștur și se află pe lista celor mai vechi monumente istorice de arhitectură din Cluj. Conform datelor existente mănăstirea datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XI-lea și a avut un rol important în istoria Transilvaniei. Așadar, în anul 1202 regalitatea a abandonat fortificația și astfel a fost scoasă din jurisdicția Episcopiei Transilvaniei. Drept urmare abatele acesteia a primit de la papa Honorius al III-lea dreptul de a purta inel și mitră, dar și să colecteze taxe și impozite din zonele înconjurătoare locuite. Toate aceste privilegii au dus în scurt timp la un conflict armat cu Episcopia Transilvaniei.

Sursă foto: monitorulcj.ro

În anul 1241 a avut loc marea invazie tătară care a provocat distrugeri însemnate mănăstirii aducând-o foarte aproape de desființare. Astfel între orașul Cluj și Cluj-Mănăștur s-a creat o rivalitate întinsă pe mai multe epoci medievale. La nord de corul gotic al actualei biserici au avut loc săpături arheologice care au scos la lumină ruinele unei rotonde romanice din secolul XIII-lea. Rotonda avea un diametru de aproape opt metri jumătate realizată la exterior cu un soclu profilat, iar în interior au fost descoperite șase absidiole. În anul 1342 au început loc lucrări de restaurare, iar în 1362 după un conflict cu meșteșugarii, a fost incendiat palatul și casa abatelui.

Sursă foto: cluj.com

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea biserica a fost dată pe rând franciscanilor, în anul 1922 care au ținut să o refuze, mai apoi Bisericii Greco-Catolice în urma unei chirii simbolice, dar tot Biserica Romano-Catolică păstra drepturile de proprietar.

Sursă foto: Scluj.com

Din anul 1948 pe când era instituit regimul comunist și Biserica Romano-Catolică interzisă, edificiul a fost oferit de către autorități Bisericii Ortodoxe Române, care a folosit-o până în anul 1990. Între anii 1991 respectiv 1994 biserica a fost utilizată în comun de către Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică. Însă din 1994 edificiul a revenit în folosința Bisericii Romano-Catolice care a început și lucrările de renovare.

Sursă foto: cluj.com

Deoarece conflictele militare și politice s-au terminat de mult, Biserica Calvaria din Mănăștur și-a găsit în sfârșit liniștea. Ba chiar s-a bucurat de mai multe lucrări de reabilitate, cu sprijinul preotului paroh, a autorităților locale și a enoriașilor clujeni care au dorit păstrarea lăcașului de cult în „sânul comunității”.

Biserica Calvaria este situată pe strada Primăverii numărul 60 și reprezintă cel mai vechi monument de arhitectură păstrat din fostul sat Mănăștur.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.