29 martie 2024, 12:11

Descoperă România. Biserica de lemn Sfantul Nicolae din Bogdan Vodă

Chiar în inima Maramureșului sau mai exact pe valea Izei se găsește un monument arhitectonic de-a dreptul special, o biserică din lemn realizată în anul 1718.

Spre deosebire de majoritatea lacașelor de cult biserica din Bogdan Vodă nu este situată pe coline, aceasta a fost realizată chiar în mijlocul localității. Numele inițial al satului a fost de Cuhea însă aceasta a fost modificat în anul 1970 în Bogdan Vodă tocmai pentru a-l comemora cum se cuvine pe domnitor.

Sursă foto: romanian-journeys.com

În această localitate au existat mai multe biserici construite chiar pe același loc. Conform detaliilor oferite de arheologii care au muncit la fața locului se pot obsrva urmele unei biserii din lemn ce a dispărut încă din secolul al XIV-lea. Însă pe același loc boierii din dinastia Bogdan au reușit să ridice o altă biserică între anii 1330 respectiv 1340 din piatră, care din pacate a fost distură în secolul al XVI-lea. Chiar și în ziua de astăzi încă se mai pot observa vechile ziduri. Astfel, după un timp de la ruinarea ultimului lăcaș de cult sătenii au reușit să-și unească forțele și să ridice o altă biserică din lemn pe care mai apoi au distrus-o tătarii în anul 1717.

La un an diferență localnicii nu s-au dat învinși și au hotărât să ridice o altă biserică căreia i-au oferit hramul Sfântul Nicolae și care există și astăzi. Aceasta fiind o construcție impunătoare, foarte armonios împărțită și realizată din lemn de molid.

Sursă foto: ro.wikipedia.org

În biserica se pot observa două tipuri de picturi, cele mai vechi asemănătoare unor miniaturi, iar scenele religioase separate prin intermediul unor fâșii mici roșii având inscripții slavonice. Picturile realizate ulterior respecte stilul baroc târziu cu diverse aspecte emoționante. Roșul, albul, albastrul, galbenul și verdele fiind cele mai răspândite culori. Scenele prezentate sunt scrise prin intermediul alfabetului chirilic în limba română, iar picturile originale au fost așezate la loc de cinste deasupra unor bucăți textile. Picturile ulterioare fiind zugravite direct pe grinzile de lemn.

În naosul lăcașului este păstrat cu mare sfințenie un impresionant candelabru realizat din lemn sculptat și care a fost datat în secolul al XVIII-lea, dar și un jilț arhieresc din aceeași perioadă. Biserica mai păstrează pe lângă toate cele menționate anterior o colecție de cărți rare, provenite din Țara Românească sau Moldova și care sunt datate încă din secolele XVIII-lea și XIX-lea.

Sursă foto cover: info-herodot.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE