20 aprilie 2024, 9:11

Descoperă România. Bujorul, simbol al identității românești. De ce este luna mai cunoscută drept Florar

Bujorul este considerat adesea un element puternic pentru identitatea noastră națională. Acesta înflorește o singură dată pe an aproximativ zece zile în luna mai. Lună cunoscută în tradiția populară drept Florar, fiind a cincea lună din calendarul Gregorian (31 de zile). Foarte mulți oameni așteaptă cu nerăbdare momentul înfloririi pentru a porni în căutarea bujorilor înmiresmați. Despre floarea sălbatică știm că apare spontan în diferite regiuni ale României.

Sursă foto: adevarul.ro

Ne bucurăm de cinci specii considerate spontane și alte trei cultivate, bujorul în schimb are aproximativ 100 de varietăți ori soiuri. Despre bujorul românesc știm că se găsește cu precădere în partea sud – estică a țării. Acesta se deosebește prin forma frunzelor tip lance, despărțite la vârf și de culoare roșiatică cu miezul galben. Parfumul este unul de-a dreptul deosebit, motiv pentru care adesea oamenii doresc să ajungă acasă cu frumoasele flori. Însă foarte important de reținut despre cei care îndrăgesc cu adevărat natura, este faptul că aceștia admiră frumusețea ei de la distanță fără să o distrugă.

Sursă foto: adevarul.ro

În imediata apropiere a sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena curioșii pleacă prin păduri în căutarea bujorului românesc. Întrucât în folclor bujorul este foarte amintit, poate fi văzut și ca o parte din identitatea noastră națională. Acesta este prezent în literatură, pe ie, în basme, cântece, pictură și așa mai departe. De exemplu în puține zone din România există și evenimente dedicate special florii, iar circa 100.000 de români au numele de familie Bujor.

Sursă foto: beheader69.wordpress.com

Turiștii care doresc sa admire o rezervație naturală de bujori românești pot merge în această perioadă în pădurea de la Troianul din județul Teleorman. Întreaga zonă este protejată prin lege de aproximativ opt ani și cuprinde 70 de hectare. Înflorirea ține în mod normal timp de zece zile, iar în această perioadă mii de curioși vin să admire cea mai bătrână floare din țara noastră. Se spune că majoritatea cercetătorilor sunt de părere că bujorul este un „relict glaciar” și că ar proveni din timpul erei glaciare.

Sursă foto: adevarul.ro

Bujorul a fost pus pe Lista Roșie a Plantelor Superioare din țara noastră, iar pădurea în care se găsește a fost numită rezervație floristică și forestieră în anul 2004. Această hotărâre de guvern a fost dată tocmai pentru a apăra bujorul românesc. Din păcate, deoarece în trecut ea nu a fost protejată odată cu trecerea timpului s-a rărit destul de semnificativ.

Sursă foto cover: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol