19 aprilie 2024, 15:55

Descoperă România. Canionul Șapte Scări, labirintul dintre stânci

În apropiere de Orașul de sub Tâmpa se află unul dintre cele mai frumoase locuri din România, chiar la baza Masivului Piatra Mare. În ultima perioada Canionul Șapte Scări a reușit să devină una dintre destinațiile preferate de turiști pentru weekend, dar și pentru cei care doresc să facă o drumeție în familie. Mai ales că drumul este accesibil, peisajul deosebit și aerul curat. Tot în această locație poate fi testată cea mai lungă tiroliană din România.

Sursă foto: calebatuta.ro

Timp de mai mulți ani canionul a fost lăsat în paragină, mai ales că scările din metal erau de pe vremea comunismului. În urmă cu aproximativ cinci ani cei de la Regia Pădurilor Săcele s-au ocupat de refacerea scărilor și de amenajarea zonei. Din acel moment oamenii nu au încetat să apară, iar canionul a devenit foarte repede cunoscut. Numărul turiștilor a crescut uimitor în ultimii ani, ajungând aici și până la 5000 de persoane pe weekend. Despre numărul total al vizitatorilor se preconizează că ar fi mult mai mare, însă nu toți doresc să urce în canion.

Sursă foto: predeal.ro

Canionul Șapte Scări este de fapt un defileu realizat în calcar poziționat în Masivul Piatra Mare. Cu o lungime totală de aproximativ 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri, altitudinea ajunge până la 1.050 metri. Defileul a fost creat din cele șapte scări din metal care au înălțimi cuprinse între 2,5 respectiv 15 metri, acestea îi conferă numele și se transformă în cascade atunci când volumul apei crește.

Sursă foto: tudorstanica.ro

Despre canion se spune că este unic în Europa de Est din punct de vedere al mărimii, dar și ca acesta datează din mezozoic. Tot despre această zonă se spune că a fost la început un fund de mare unde puteau fi găsiți dinozauri. În timp ce despre partea inferioară a canionului de culoare galbenă se menționează că datează din jurasic și partea de sus din triasic. Toate acestea sunt concluziile la care au ajuns geologii. Aceștia au făcut săpături în urma cărora au descoperit fosile în stânci pe care le-au analizat.

Sursă foto: calebatuta.ro

Există și o legendă a locului conform căreia drumeția până la Canionul Șapte Scări reprezenta un test pentru orice cuplu tânăr care dorea să se căsătorească. Se povestește din generație în generație că tinerii feciori din sat își supuneau înainte de nuntă iubitele la două probe. În prima probă băieții duceau fetele la plimbare până la canion pentru a vedea dacă acestea sunt puternice și nu cedează fizic. După ce reușeau să urce cele șapte scări, timp de o noapte rămâneau deasupra canionului. La final dacă aceștia nu se certau deloc, atunci se spune că erau meniți să rămână împreună pentru tot restul vieții. Localnicii spun că și astăzi mai există cupluri de tineri care vin aici din dorința de a testa legenda.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol