25 aprilie 2024, 15:55

Descoperă România. Casa Argintarului, simbolul meșteșugarilor din Bistriţa

În a doua jumătate a secolului XVI – lea pe străzile din Bistrița a fost construită o casă ce se găsește în literatura de specialitate drept etalon pentru arhitectura renascentistă. Mai ales că vorbim de o perioadă cu o intensă transformare datorită noilor curente europene ajunse și la noi în țară precum renașterea, barocul și neoclasicismul.

Sursă foto: adrnord-vest.ro

Cel care a comandat construcția a fost un cetățean ce și-a dorit anonimatul și din acest motiv edificiul a primit un nume convențional, dar cu numeroase rezonanțe poetice. Acestea fiind înțelese prin ancadramentele fațadei cu două pocaluri de tip emblemă pentru argintari. O astfel de casă a fost și este dovada faptului că „breasla” aurarilor din Transilvania era printre cele mai puternice din punct de vedere financiar.

Sursă foto: zigzagprinromania.com

De fațada edificiului s-a ocupat chiar Petrus Italus de Lungano, acesta fiind meșterul Bisericii Evanghelice din zonă. Casa Argintarului rămâne una dintre cele mai impresionante clădiri din Bistrița. Fațada exterioară a fost inspirată după modelul arhitecturii florentine din secolul al XV – lea. Banii nu reprezentau o problemă pentru cei din Bistrița mai ales că pe atunci în zonă erau cele mai importante mine de metale prețioase de la Rodna.

Sursă foto: adrnord-vest.ro

În comparație cu restul caselor din centrul istoric construite în aceeași perioadă, care erau destul de înghesuite, Casa Argintarului era una foarte încăpătoare, iar confortul de tip renascentist era ușor vizibil.

Sursă foto: agerpres.ro

Construcția a trecut prin mai multe transformări și recondiționări de-a lungul timpului. În anul 1758 a fost afectată de un incendiu puternic, urmând ca în anul 1929 să ajungă foarte aproape de o demolare, fiind salvată după ce Nicolae Iorga a intervenit. Între anii 1969 respectiv 1986 în clădire a funcționat secția de istorie a Muzeului Județean Bistrița – Năsăud, iar la puțin timp după aici a fost Școala de Arte și Meserii.

Sursă foto: rasunetul.ro

În prezent edificiul a revenit sub tutela Muzeului Județean Bistrița – Năsăud, a fost renovat și transformat într-un căutat Centru German. Aici este locul unde se desfășoară diverse evenimente culturale și nu numai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol