11 iulie 2020, 15:08

Descoperă România. Casa Avramide, un loc încărcat de istorie

Casa Avramide este o componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord – Dobrogean ce aparține de Institutul de cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. 

Sursă foto: blog.noviodunum.ro

Casa Avramide sau Casa Colecțiilor așa cum mai este ea cunoscută a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Alexandru Avramide. Acesta era un prosper întreprinzător local, ce deținea mai multe mori, ateliere, diverse spații comerciale, o fabrică de cherestea, dar și mai multe suprafețe agricole.

Sursă foto: icemtl.ro

Despre Alexandru Avramide se știe că sosea în orașul Tulcea în mijlocul secolului al XIX-lea fiind determinat de o puternică ambiție și tenacitate, care mai apoi aveau să facă din acesta unul dintre cei mai bogați oameni din întreaga regiune.

Sursă foto: icemtl.ro

În apropierea anului 1890 Alexandru Avramide a reușit să aducă în zonă doi meșteri italieni, cărora le-a încredințat toate cele necesare pentru construirea casei pe care o visa asemenea unui simbol al prosperității familiei. Din acel moment și până când edificiul a devenit cea mai frumoasă construcție din oraș nu a mai trecut mult timp. Amplasată chiar în centrul orașului Tulcea, vis a vis de Biserica Sfântul Nicolae, casa considerată de lux se remarca în special prin încăperile de la nivelul inferior. Acestea sunt decorate cu stucatură pictată, plafoane pictate și beneficiază de uși în două canate, două fațade principale, iar la una dintre acestea se poate observa o scară impunătoare realizată din mozaic confecționat din marmură.

Sursă foto: icemtl.ro

După anul 1944 casa a fost transformată în sediul Comitetului Democratic Grec, iar de la data de 14 noiembrie a anului 1949 a fost semnat actul prin care a luat naștere Muzeul „Delta Dunării”, care s-a deschis în mod oficial abia pe data de 1 mai a anului 1950.

Sursă foto: icemtl.ro

Muzeul ocupa două camere din întreaga clădire și deținea în patrimoniul său 872 de materiale complementare sau obiecte. Între anii 1952 respectiv 1953 în același imobil și-a desfășurat activitatea Inspectoratul Școlar al județului Tulcea. Pentru ca abia din anul 1957 să aibă loc primele reorganizări a muzeului. Din anul 1959 la demisolul clădirii a funcționat o secție specială de arheologie și etnografie, însă aceasta a fost închisă în anul 1962.

Sursă foto: icemtl.ro

Din anul 1964 când au fost construite la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, împreună cu altăturarea unei colecții formate din 1500 de piese biologice, plus un ierbar voluminos, casa a funcționat în complexitatea sa drept muzeu de științe ale naturii.

Sursă foto: obiectivtulcea.ro

Recent edificiul a fost reabilitat printr-un proiect denumit „Restaurarea și Reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse în circuitele turistice regionale” oferind în ziua de astăzi printr-o expoziție modernă, principalele elemente istorice ale orașului Tulcea, dar și a familiei Avramide. Tot aici sunt puse în valoare perfect diverse obiecte de patrimoniu provenite din colecțiile Institului de Cercetări Eco – Muzeale „Gavilă Simion” Tulcea.

Cei care ajung aici trebuie să știe că programul de vizită este de marți până duminică între orele 9:00 și 17:00, iar lunea este închis.

Sursă foto cover: visitromania.info_.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.