18 aprilie 2024, 19:46

Descoperă România. Casa Darvas – La Roche, un adevărat muzeu pentru stilul Art Nouveau

Casa Darvas – La Roche este o veritabilă bijuterie arhitecturală din orașul Oradea, realizată între anii 1909 respectiv 1912 în stilul Art Nouveau – Secession de către doi frați pe nume Laszlo și Jozsef Vago.

Sursă foto: oradea.ro

Amplasată pe strada Iosif Vulcan la numărul 11, această construcție este unică datorită modernității și aspectului său. Deși nu la fel de cunoscută aceasta poate fi alăturată oricând cu cele mai importante realizări arhitecturale din Europa secolului XX.

Sursă foto: oradea.ro

Fațada este considerată ritmată având butoni decorativi realizați din ceramică de Zsolnay, aceștia beneficiază de șase motive decorative unice. Culoarea este una verzui – albăstruie cu diferite reflexe metalice conferind astfel întregului ansamblu o eleganță aparte.

Sursă foto: oradea.ro

Un alt element important al clădirii este balconul care are un parapet metalic și o frumoasă decorație traforată. Drept motive simbolice pot fi observate conurile de pin, spiralele vegetale ori inimile așezate cumva simetric într-un triunghi echilateral. Acesta este păzit în permanență de un personaj din piatră ce prinde în brațele sale un vas de ceramică. Un alt lucru impresionant la casă sunt vitraliile care înfrumusețează atât fațadele cât și o bună parte din dormitoarele principale. În general motivele sunt asemănătoare elementelor din natură fie că vorbim de plante sau păsări.

Sursă foto: oradea.ro

De o valoare inestimabilă este și feroneria locuinței. Despre fierul utilizat se știe că a fost modelat în conformitate cu viziunea geometrică a Secessionului de origine vienez cu multiple elemente vegetale. De exemplu este prezentă laleaua, vrejurile spiralate sau benzile de tip vertical cu bulbi.

Sursă foto: oradea.ro

Odată ajunși în casă se pot observa la tot pasul comorile ascunse. Vitraliile se numără printre elementele foarte importante și încă de la intrarea în holul principal se observă un perete vitrat. Aceste decorațiuni pot fi observate și la etaj unde tijele florare înconjurate de păsări multicolore conferă o nunanță originală casei. Despre aceste vitralii se știe că sunt alcătuite din diverse bucăți de sticlă colorată și puse cap la cap prin intermediul unui desen realizat din benzi de plumb. Tehnica prezentată fiind chiar aceea autentică pe care o utilizau vechii artizani. Nu poate trece neobservat nici tavanul de la sufragerie care este puternic înfrumusețat cu motive de ordin vegetal.

Sursă foto: ebihoreanul.ro

În dormitor s-a păstrat de-a lungul timpului mobilierul realizat în stil neo-rococo. Piesele fiind din lemn de paltin colorate în alb și mai exact, un pat cu baldachin, o comodă decorată prin intermediul alamei turnate, noptiere asemănătoare, un dulap cu trei uși pe care se pot observa frunze și flori, o frumoasă ușă centrală ce prezintă cristal șlefuit, cunoscuta oglindă de perete realizată din cristal venețian și un lemn exotic, o masă rotundă cu patru picioare arcuite, râvnita masă de toaletă și un candelabru care nu avea cum să lipseacă cu șase brațe și sticlă opalescentă.

Sursă foto: oradea.ro

În bucătărie se mai pot observa și astăzi o bună parte din elementele originale precum soba unde se făcea mâncarea cu plită stil tuci, dar și faianța și pavimentul care au fost decorate cu simboluri din geometrie albe sau albastre. Toate acestea ne duc cu gândul la faptul că nici această parte din casă nu a fost neglijată. Pentru a duce la bun sfârșit această lucrare de „epocă” și la etaj au fost amplasate obiecte de mobilier specifice vremii, dar și tablouri care definesc într-un final stilul modern și bineînțeles rafinat al vieții trăite la început de secol XX.

Sursă foto: infooradea.ro

Cei care doresc să ajungă aici trebuie să știe că programul de vizitare este de marți și până duminică între orele 12 respectiv 19. Pentru vitarea expoziției de la parterul clădirii nu se percepe nici un fel de taxă în timp ce pentru accesul la etajul superior al casei doritorii trebuie să achite suma modică de cinci lei.

Sursă foto cover: infooradea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol