16 aprilie 2024, 16:58

Descoperă România. Casa lui Ioan I. Mironescu, scriitorul despre viața căruia Sadoveanu spunea că este satul părintesc

În județul Neamț mai exact în comuna Tazlău se găsește casa memorială a celui care a fost doctor și scriitor, Ioan I. Mironescu. Edificiul a fost amenajat drept muzeu în anul 1969, iar expoziția permanentă de aici cuprinde de la obiectele personale ale acestuia și până la diverse schițe, cărți ori piese de mobilier. 

Sursă foto: ro.wikipedia.org

Ioan Mironescu a făcut parte ca scriitor din cercul cunoscutei reviste „Viața Românească”. Acesta este și locul în care a lăsat o imensă moștenire, de-a dreptul inestimabilă, care a fost creditată de umanismul și mai ales de realismul unui adevărat luptător.

Sursă foto: mesagerulneamt.ro

Acum o bună perioadă de timp în casa din Tazlău era locul de întâlnire și bineînțeles relaxare spirituală pe care-l preferau personalitățile importante din cultura românească. Printre oamenii marcanți din jurul revistei putem aminti de Mihail Sadoveanu, Panait Istrati, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu și așa mai departe.

Foarte bun prieten cu Mihail Sadoveanu, Panait Istrati și George Topârceanu, Ioan I. Mironescu s-a bucurat de o reală apreciere atât pentru profesia de medic, dar și pentru scrierile sale. Pentru a afla mai multe despre Ioan I. Mironescu este suficient să ne uităm la mențiunile făcute de Mihail Sadoveanu despre el și mai exact „Viața lui nu era Universitatea, practica de medic excelent, politica și literatura, viața lui era satul părintesc”, potrivit telemneamt.net.

Sursă foto: adevarul.ro

Din Ziarul Avântul tipărit în anul 1939 aflăm că „Dr. Mironescu cu adevărat și-a iubit locul copilăriei: a ridicat Tazlăul la rangul de stațiune balneo-climaterică, a fost președintele oficiului local de turism, ctitorul școlii primare din Tazlău, întemeietorul căminului fizio-climateric din Tazlău; a cedat Școlii Primare din Tazlău câtimea de 34 de prăjini de loc cu obligația de a planta duzi, câte 400 anual, pentru ca femeile foarte harnice din acest sat să intensifice cultura mătăsii. Cu câțiva ani în urmă, a organizat o impunătoare serbare de 72 de ani dela înființarea școlii primare, la care au luat parte și somități din țară. Pe propria lui cheltuială, a făcut, din modesta sa leafă de profesor – căci nu primea niciodată bani dela clientelă – parcul din Tazlău, împodobit cu flori și împrejmuit gospodărește. După terminare, l-a cedat comunii. A ținut ani de zile câte 10 copii la școala din sat, cu hrană, îmbrăcăminte și cărți. Dr. Mironescu a fost un părinte al satului său natal pe care l-a sprijinit și l-a făcut cunoscut țării”, conform sursei citate anterior.

Sursă foto: mesagerulneamt.ro

Odată cu trecerea tipului sora scriitorului, Lina Donea, s-a ocupat de edificiu, organizând aici diverse evenimente cultuale precum ședințe ale Cercului literal sau diferite șezători. Muzeul a primit forma actuală cu ajutorul fiicei acestuia care a reușit să strângă de la diferite rude scrisori, documente, însemnări ale scriitorului, cărți sau fotografii. Expoziția este amenajată în două camere, refăcute în conformitate cu viața dusă în zona Tazlăului în perioada interbelică. Așa a fost reamenajat și biroul scriitorului în care se poate observa mobilieru original, biblioteca, fotografii din timpul activităților medicale și multe alte obiecte personale.

Sursă foto: mesagerulneamt.ro

Locul în care se găsește casa memorială a scriitorului și doctorului Ioan I. Mironescu este unul de-a dreptul fascinant, înconjurat de brazi și munți. Astfel, pentru a avea o zi ideală de relaxare vă invităm departe de stresul cotidian pe urmele celor care au marcat cultura româneacă.

Sursă foto cover: mironescu.info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol