16 aprilie 2024, 17:44

Descoperă România. Casa lui Ionel Brătianu, locul în care au pășit mari oameni politici

În capitala României, pe strada Biserica Amzei numărul 5 – 7, într-o zonă liniștită amplasată central cei care pornesc în căutarea unei fărâme din istoria noastră descoperă casa în care a trăit o mare personalitate. Un om care a scris istorie în adevăratul sens al cuvântului și anume Ion. I. C. Brătianu, cunoscut printre apropiați și drept Ionel, asta pentru a nu fi confundat cu tatăl său un om politic important. 

Sursă foto: bucuresti-centenar.ro

Ionel Brătianu s-a născut în localitatea Florica din județul Argeș în anul 1864. Acesta și-a făcut studiile la Paris unde a reușit să obțină diploma de inginer. Asemenea tatălui său a devenit membru al Partidului Național Liberal beneficiind un real succes implicit de o ascensiune din punct de vedere politic umitoare. La numai 38 de ani ocupa funcția de Ministru de Externe pentru ca la numai 47 de ani să devină Prim-ministru al României. Ionel Brătianu, a ocupat această funcție cu mici întreruperi până în anul 1927, când a trecut la cele veșnice. De menționat este faptul că acesta a avut un rol important în timpul Primului Război Mondial, dar și la evenimentele din 1918, care au dus la România Mare. Ion. I. C. Brătianu a avut un fiu pe nume Gheorghe Brătianu, cunoscut drept istoric de-a lungul timpului, acesta a venit pe lume din prima căsătorie cu Maria Moruzi.

Sursă foto: bucuresti-centenar.ro

Casa de pe strada Biserica Amzei numărul 5 -7 a fost construită între anii 1910 respectiv 1912, chiar din dorința politicianului liberal. Despre cel care a făcut planurile clădirii se știe că a fost arhitectul Petre Antonescu. Edificiul este ridicat în conformitate cu vechea arhitectură românească, însă nu au fost uitate elementele specifice stilurilor orientale, renascentiste ori bizantine.

Sursă foto: rador.ro

La interior o parte din camere au fost boltite chiar în conformitate cu vechiul model al mănăstirilor, un exemplu fiind chiar vechiul birou al acestuia. Ornamentele ieșite în relief sunt foarte bine păstrate și toate ușile principale au fost sculptate cu diverse motive românești. Despre tâmplărie se știe că inițial era confecționată din stejar și nur, iar toate scările interioare din marmură.

Sursă foto: bucuresti-centenar.ro

Casa a fost transformată de către Elisa Brătianu, fostă Știrbei, cea de-a doua soție a acestuia, în anul 1930 în Așezământul I. C. Brătianu. Odată cu trecerea anilor și schimbarea mai multor regimuri politice, clădirea a trecut în administrarea Academiei Române fiind utilizată drept sediu al Bibliotecii Naționale, iar astăzi a fost dată uitării.

Sursă foto: news.ro

Sursă foto cover: cotidianul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol