29 martie 2024, 6:49

Descoperă România. Casa Memorială Costache Negri, locul de întâlnire al liderilor Revoluției Pașoptiste

În județul Galați s-a înțeles foarte bine că atunci când un imobil are o semnificație deosebită asupra istoriei trebuie protejat de-a lungul timpului. Așadar, în fosta comună Mânjina denumită astăzi Costache Negri care se găsește la circa 40 de kilometri de orașul Galați se găsește Casa Memorială „Costache Negri”. Aceasta a fost amenajată chiar în fosta locuință (stil conac) a familiei Negri și face parte din Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați. 

Sursă foto: viata-libera.ro

Născut în anul 1812 Costache Negri a fost om politic, scriitor/poet și un aprig susținător al intereselor naționale. Toate acestea l-au făcut respectat și apreciat de majoritatea oamenilor, fie că ne referim aici la apropiați, colaboratori sau chiar la generațiile viitoare. Aceste calități i-au asigurat un loc, pe merit, în lista cu marile personalități din România.

Sursă foto: viata-libera.ro

Despre importanța moșiei sale știm că a rămas adânc înrădăcinată în istoria noastră modernă, deoarece aici aveau loc întâlnirile revoluționarilor pașoptiști. Mulți dintre apropiații mișcării revoluționare au trecut pragul acestui edificiu construit de la începutul secolului al XIX-lea, specific vechilor case din Moldova.

Sursă foto: migl.ro

Încă din anul 1943 s-a luat decizia ca edificiul să devină muzeu și să fie încadrat drept monument istoric. Însă lucrurile s-au concretizat 25 de ani mai târziu, mai exact pe data de 21 mai a anului 1986.

Sursă foto: migl.ro

Clădirea beneficiază de șapte camere amenajate cu diverse piese de artă, mobilier, documente sau tablouri, toate specifice celor mai cunoscute stiluri europene la modă pentru vremea respectivă. Acestea provin din activitatea lui Costache Negri sau din cea a familiei ori apropiaților săi.

Sursă foto: migl.ro

Încă de la intrarea în casă privirea îți este furată de existența unor rochii elegante sau costume bărbătești copiate în detaliu după ce se purta în perioada aceia. Tot aici curioșii pot vedea bunuri culturale recunoscute pentru încărcătura memorială, strâns legată de nume precum Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și mulți alții.

Sursă foto: migl.ro

După enumerarea acestor nume, orice om poate înțelege mai ușor importanța locului în care spiritul pașoptist și unionist s-au concretizat, însă nu trebuie să uităm că pe atunci eram strâns legați de civilizația europeană.

Sursă foto: migl.ro

Din modul în care era petrecut timpul în familia Negri, atât din punct de vedere oficial sau prietenesc, reiese stilul pe care-l avea elita românească din a doua parte a secolului XIX-lea. Obiceiurile avute de reprezentanții acestei perioade era în concordanță cu Europa. Însă odată cu prima parte a secolului XX-lea cetățenii și-au pierdut din vechile deprinderi, familia Negri respectând în continuare tradiția ospitalității.

Sursă foto: migl.ro

Astfel, în zilele noastre responsabilii de la muzeul din Galați în fiecare an se ocupă de organizarea unei sărbători denumite „Întâlnirile de la Mânjina” desfășurate pe data de 21 mai. La acest eveniment se conservă într-un fel aparte tradițiile de la întâlnirile memorabile a secolului XIX-lea, iar toți oamenii sunt primiți cu brațele deschise.

Sursă foto: cultural.bzi.ro

În final să readucem în atenția tuturor ce spunea Mihai Eminescu despre Costache Negri „Unul dintre cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar şi o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârşite în istoria modernă a românilor”.

Muzeul se poate vizita de Miercuri până Duminică între orele 11:00 – 19:00 , luni și marți fiind închis.

Sursă foto cover: migl.ro – Casa Memorială „Costache Negri


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol