Casa memorială Dinu Lipatti se găsește în satul Ciolcești din comuna Leordeni, județul Argeș. Edificiul a fost ridicat de către tatăl celebrului pianist între anii 1938 respectiv 1943. Aici a fost locul în care Dinu Lipatti și-a trăit cele mai deosebite clipe din copilărie, dar și locul în care sunt păstrate cu sfințenie obiecte de o neprețuită încărcătură, din punct de vedere cultural.
În expoziția memorială de aici se regăsesc obiecte care reușesc să transmită cum a decurs viața și bineînțeles activitatea celui care a fost un mare pedagos, pianist și compozitor român, Dinu Lipatti. Aici descoperim locurile pe care atât de mult le-a iubit artistul în copilărie, în adoleșcență sau în majoritatea vacanțelor.
Obiectele din muzeu precum fotografiile, documentele sau alte piese care i-au aparținut au fost donate muzeului de către ambasadorul Valentin Lipatti, fratele compozitorului. Prin intermediul acestora putem înțelege principalele momente a unei cariere muzicale de excepție.
Cunoscută datorită scrierilor marelui pianist și sub denumirea de „Casa de la Fundățeanca”, o oază de liniște, casa le prezintă turiștilor o expoziție memorială desfășurată la primul etaj. Pe lângă fotografiile în care este surprins Dinu Lipatti în diferite momente ale vieții sau alături de profesorii săi precum George Enescu, Mihail Șora, Florica Muzicescu se poate admira și o întreagă colecție de fotografii realizate chiar de el. Aceasta fiind o pasiune mai puțin cunoscută publicului larg, în comparație cu cea interpretativă.
Cei 16 ani de carieră, din cei prea puțini 33 de viață l-au poziționat pe Dinu Lipatti printre marii pianiști din lume, fiind ales post – mortem membru al Academiei Române. Să nu uităm că Dinu Lipatti este considerat unul dintre muzicienii pianiști de mare personalitate împreună cu Rubinstein, Horowitz sau Fischer. Distincția și eleganța sunt regăsite adesea în interpretările sale, dar și în opera sa componistică.
Ajuns la București acesta a lucrat cu renumita Florica Muzicescu, iar mai apoi și-a perfecționat munca la Paris cu ajutorul Nadiei Boulanger sau a lui Alfred Cortat. Anii au trecut și în timp ce se pregătea pentru a pleca la un turneu în America, a aflat tragica veste că suferea de leucemie. Pe data de 16 decembrie a anului 1950 în ciuda faptului că era deja foarte slăbit fizic și tratamentele nu își făceau efectul ține un ultim concert. La două luni și jumătate după acesta pe data de doi decembrie a anului 1950 pe când avea doar 33 de ani Dinu Lipatti trece la cele veșnice cu partitura Quartetului în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână.
Conform capitalcultural.ro ultimele sale cuvinte au fost „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”. La aflarea veștii despre moartea sa, marele pianist german Wilhem Backhaus a precizat conform lyberti.com „Nouă ne rămâne amintirea frumuseţilor pe care ni le-a dăruit şi o profundă întristare”.
Casa memorială se poate vizita în fiecare săptămână de miercuri și până duminică între orele 9:00 respectiv 17:00, lunea și marțea fiind închis.
Sursă foto cover: taradacilor.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol