23 martie 2024, 17:56

Descoperă România. Casa Memorială George Coşbuc, locul unde închidea „ușa la tindă cu zăvorul”

În județul Bistrița – Năsăud doritorii pot descoperi Casa Memorială a iubitului poet George Coșbuc. Denumită și „leagănul copilăriei lui Coșbuc” se spune că aici și-a găsit mereu inspirația de a crea opere memorabile. „Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti”, menționa Liviu Rebreanu în anul 1918 în ziarul „Lumina”.

Sursă foto: dordeneamt.ro

Amplasată la circa 15 kilometri de orașul Năsăud în zona centrală a comunei Coșbuc se găsește casa construită în anul 1840 de Sebastian Coșbuc, tatăl poetului. Aceasta este realizată în stil tradițional românesc, acoperită cu șindrilă, obloane confecționate din lemn și este vopsită în alb. Încă de la intrare vizitatorii pot observa o placă din marmură pe care stă scris textul „Sunt inima-n inima neamului meu/ Şi-i cânt şi iubirea şi ura…”.

Sursă foto: Facebook.com

Poetul s-a născut pe data de 20 septembrie 1866 chiar în această casă și a făcut parte dintr-o familie numeroasă. Mai exact a fost al șaptelea copil din cei 14 copii a Mariei și a lui Sebastian Coșbuc. Crescând înconjurat de poveștile locului, se știe că a reușit să citească încă de la cinci ani, studiile le-a făcut în Năsăud, iar de aici și dragostea pentru folclor și literatură.

Sursă foto: Facebook.com

În anul 1889 George Coșbuc s-a mutat la București unde a lucrat între anii 1890 – 1893 ca funcționar la Ministerul Cultelor, în anul 1902 a fost numit șef la Biroul administrativ și de corespondență al Casei Școalelor, mai apoi în anul 1900 a fost ales corespondent pentru ca în 1916 să devină membru titular al Academiei Române.

Sursă foto: Facebook.com

S-a stins din viață la București pe data de nouă mai a anului 1918 pe când avea 51 de ani. Însă casa natală a poetului a fost transformată în anul 1905 în casă memorială și muzeu, fiind amintită pe vremuri drept primul muzeu al literaturii române. În anul 1922 a fost aplicată placa comemorativă la intrarea în casă din dorința mai multor profesori și studenți din Cluj. La numai trei ani diferență adică în 1925 numele inițial pe care-l avea satul Hordou a fost modificat în Coșbuc.

Sursă foto: Facebook.com

Anul 1954 reprezintă momentul în care statul român a reușit să achiziționeze edificiul de la unul din urmașii familiei Coșbuc pentru a fi restaurat. În ziua de astăzi prin amenajările făcute la casa-muzeu se încearcă aducerea atmosferei din copilăria poetului cât mai aproape de vizitatori, dar și obiecte ce au aparținut familiei (tablouri, poze, acte, cărți, farfurii ș.a.m.d). Tot în camerele din casă se pot observa obiectele lui George Coșbuc din perioada școlară precum banca și scaunul, pălăria și diverse piese vestimentare.

Sursă foto: Facebook.com

O bună parte din casă este amenajată sub formă de expoziție ce amintește momentele importante din viața sau opera poetului. Nici trecutul edificiului nu este uitat, fiind pus accentul pe importanța desăvârșită pe care o are pentru muzeografia literară din România. Turiștii pot admira corespondența pe care o avea poetul, dar și vechile ediții ale operei sale. La mică distanță de casă a fost amplasat și bustul poetului, drept urmare a muncii lui Corneliu Medrea.

Sursă foto: Facebook.com

Legat de operele poetului amintim „Iarna pe uliță”, „Numai una”, „Mama”, „Noi vrem Pământ”, „La oglindă” și multe alte.

La oglindă, 

de George Coșbuc

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă!
Mama-i dusă-n sat! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
Cu zăvorul.

Iată-mă! Tot eu cea veche!
Ochii? hai, ce mai pereche!
Şi ce cap frumos răsare!
Nu-i al meu? Al meu e oare?
Dar al cui! Şi la ureche
Uite-o floare.

Asta-s eu! Şi sunt voinică!
Cine-a zis că eu sunt mică?
Uite, zău, acum iau seama
Că-mi stă bine-n cap năframa
Şi ce fată frumuşică
Are mama!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol