25 aprilie 2024, 0:24

Descoperă România. Casa „luceafărului poeziei românești”

Mihai Eminescu s-a născut, pe data de 15 ianuarie în anul 1850, la Botoșani. S-a stins din viață pe data de 15 iunie în anul 1889, la București și a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. Poetul a fost socotit de către cititorii români, dar și de critica literară postumă asemenea celei mai importante voci poetice din literatura română. Fiind ales post-mortem pe data de 28 octombrie în anul 1948 ca membru al Academiei Române.

Sursă foto: alba24.ro

În județul Botoșani la Ipotești există și astăzi casa Memorială a marelui poet național Mihai Eminescu. Aproximativ pentru 30 de ani, aceasta a fost locul cel mai important pentru membrii familiei Eminovici. Aici sunt păstrate și astăzi obiecte ce au aparținut familiei, printre acestea se numără caseta pentru machiaj a poetului din vremea când juca în piese de teatru, dulapuri confecționate din lemn de trandafir, caseta în care mama poetului ținea bijuteriile și multe cărți.

Sursă foto: emancipareafemeii.blogspot.com

Locuința a fost ridicată în anul 1850 chiar în centrul satului Ipotești pe o moșie achiziționată de Gheorghe Eminovici ( tatăl poetului ). Edificiul avea trei camere respectiv salonul familiei, dormitorul mamei la comun cu cel al surorilor poetului și biroul tatălui.

Sursă foto: eminescuipotesti.ro

În salonul casei sunt păstrate masa și cele șase scaune cu piele de Cordoba ce au aparținut familiei Eminovici, un ceas ce a aparținut tatălui și șase lingurițe de argint. Lada de zestre a mamei lucrată manual este așezată pe holul casei.

Sursă foto: haipelanoi.ro

În sala unde era amenajat biroul tatălui poetului există masa de lucru, cufărul pentru acte și o lampă. Pe masă se pot observa manuscrise ale poetului, precum și parafa fratelui său Șerban care era medic. Într-o vitrină este așezată medalia pe care Mihai Eminescu a primit-o în anul 1871 cu ocazia celebrării a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna.

Sursă foto: romaniamama.ro

În camera mamei și a surorilor se găsește un dulap realizat din furnir de trandafir, două icoane din argint și scrinul moldovenesc cu oglindă. Patul este învelit de o scoarță lucrată de două mătuși din partea mamei care stăteau la Mănăstirea Agafton. Pereții casei sunt decorați cu fotografiile originale ale bunicilor marelui poet și copii cu fotografiile membrilor familiei celui supranumit „luceafărul poeziei românești.”

Deoarece nu a fost locuită timp de mai mulți ani, în anul 1924 se afla într-o stare avansată de degradare și a fost demolată de cel care a devenit proprietar. După zece ani adică în anul 1934 a fost reconstruită pe același loc, pentru ca în anul 1940 să devină primul muzeu memorial dedicat poetului. Din cauza faptului că nu respecta structura originală în anul 1976 casa – muzeu a fost demolată și reconstruită de această dată în conformitate cu documentele originale. Cea din urmă a fost inaugurată în anul 1979.

Sursă foto: eminescuipotesti.ro

În curtea Casei Memoriale este așezat la loc de cinste bustul lui Mihai Eminescu, acesta a fost creat de sculptorul Gheorghe Anghel. Tot aici este și o bisericuță de familie care este atestată documentar în anul 1960. Aceasta a fost achiziționată de mama poetului Raluca Eminovici contra sumei de 250 de galbeni. În acest lăcaș de cult sunt păstrate mai multe obiecte valoroase precum cristelnița în care a fost creștinat Mihai Eminescu, o linguriță din argint cu monograma poetului și mucarnița tot din argint cu ajutorul căreia erau tăiate lumânările. Biserica a fost renovată între anii 1999 și 2004 însă icoanele și catapeteasma sunt cele originale. În spatele lăcașului se găsesc mormintele părinților Raluca și Gheorghe Eminovici și a doi frați Iorgu și Nicolae.

Sursă foto: sweeps0618.mmcsrv12.live

Casa și bisericuța sunt obiective ce fac parte din lista monumentelor istorice. Casa, biserica și bustul sunt întreținute de Memorialul Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu ( o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean ).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol